RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українці у червні отримають нові платіжки за світло: на скільки зміниться ціна

В Україні пропонують встановити єдиний тариф на електричну енергію для населення на рівні 2,88 грн/кВт-год (разом з ПДВ) з 1 червня поточного року.

Про таку пропозицію Нацкомісії з держрегулювання у галузі енергетики та комунпослуг повідомили в "Енергореформі".

Читайте також: Через занизький тариф на електрику в енергосистемі виникають величезні борги - ексзаступник керівника "Укренерго"

Про те, що Нацкомісія з тарифів подає пропозиції стосовно змін у положенні про спецзобов'язання щодо забезпечення доступності електрики для побутових споживачів (ПСО) з першим коригуванням цін у червні, йдеться у листі до Міністерства енергетики за підписом тимчасового очільника регулятора Руслана Кайдаша, який передали Енергореформі.

У листі наголошується, що запровадження нових тарифів дозволить покращити фінансові показники "Енергоатома" та "Укргідроенерго", що є основними виконавцями ПСО, за рахунок яких покривається різниця в ринковій ціні електроенергії, що становить зараз близько 6 грн/кВт-год, та тарифами для населення. Також очікується, що це наблизить механізм ПСО до збалансованого стану.

При цьому у листі також зазначається, що єдиний ефективний спосіб стабілізації механізму Об'єднаної системи забезпечення - це поступове наближення тарифів до ринкового рівня.

НКРЕКП провела консультації із Секретаріатом Енергетичного співтовариства стосовно пропозицій про внесення змін до положення, починаючи з 1 червня. Джерело в Енергореформі в уряді зауважило, що Кабінет міністрів може розглянути пропозицію, і, очевидно, підтримає найближчими днями.

Чинний тариф для населення зараз становить:

  • 1,44 грн/кВт-год при місячному споживанні 250 кВт-год;
  • 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) - при більшому споживанні.

Раніше "Апостроф" писав, що тариф на електрику не покриває вартості її виробництва та доставки.

  • Вас може зацікавити:

Новий тариф на електрику для населення допоможе полагодити електромережі - депутат

Збільшення тарифу на електроенергію допоможе накопичити запас обладнання для ремонтів - нардепка

Держкомпанії зазнали 80 млрд грн збитку через діючий тариф на електрику для населення - Міненерго