RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні скасували 2% єдиний податок: що зміниться для ФОПів

Верховна Рада 239 голосами підтримала в цілому законопроект №8401, який скасував 2% єдиний податок для українських підприємців.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк, який зауважив, що його прийняття є умовою, передбаченою угодою з МВФ.

"Слуга народу" дала 179 голосів, група "Платформа за життя та мир" — 20, група "За майбутнє" — 4, фракція "Голос" — 8, група "Довіра" — 14, група "Відновлення України" — 8, позафракційні депутати — 6, натомість "Європейська солідарність" та "Батьківщина" не голосували.

Читайте: В Україні запровадять е-марку на алкоголь та цигарки: за що проголосували в Раді

Нардеп зауважив, що редакція до другого читання закону передбачає скасування 2% єдиного податку з 1 серпня, але врегульовує перехід з 2% ЄП.

Платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП.

Новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.

Також є можливість надати платникам, які в 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно в 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 01.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

Раніше "Апостроф" писав про те, що в Україні ціни на бензин з 1 липня 2023 року поповзуть вгору.

  • Вас може зацікавити:

Податок на квартиру по-новому: кому і скільки доведеться платити у 2023 році

З неофіційно працюючих українців братимуть податок: що треба знати

"Зашитий" податок у вартість: чи відлякає українців запровадження акцизного збору на солодку воду