RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Зашитий" податок у вартість: чи відлякає українців введення акцизного збору на солодку воду

В Україні планують ввести "податок на цукор", що передбачає деяке здорожчання мінеральних та газованих вод з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин – це робиться з метою збереження здоров'я українців.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Так, автори законопроекту №9032-1 пропонують змінити діючі норми Податкового кодексу, та віднести до переліку підакцизних товарів - поряд з тютюном, спиртом, пальним, пивом - "води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин". При цьому солодку воду не потрібно буде маркувати акцизною маркою, однак ставку акцизного збору депутати планують встановити у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою. Попри те, що формально платниками податку будуть виробники та імпортери напоїв, ймовірно, що компанії перекладуть це навантаження на кінцевого споживача, "зашиючи" податок у вартість свого продукту.

Читайте також: Контроль посилять: в Україні знову можуть зрости цінина алкоголь та цигарки

На запитання, чи відлякає споживачів підвищення ціни в середньому на 4 гривні спробував відповісти "Апострофу" член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Хіба після введення акцизу на тютюнові вироби менше стали палити? Не сказав би, що дуже сильно (Україна в топ-20 рейтингу країн за кількістю курців, – "Апостроф"). Те саме стосується і постійного збільшення акцизів на алкоголь. В даній ситуації навряд чи акциз відіграє роль обмежування споживання солодких напоїв", - сказав він. Цієї ж думки притримується і лікар-дієтолог Наталя Суслова, зазначаючи, що люди, які хочуть споживати ці продукти, споживатимуть їх незалежно від вартості.

Водночас, автори законопроекту мають іншу думку.

"За оцінками ВООЗ, зростання ціни на солодкі напої на 20% за рахунок оподаткування може привести до скорочення їх споживання приблизно на ті ж самі 20%", - зазначається в пояснювальній записці.

До прикладу наводиться Мексика, яка ввела подібний акциз ще в 2014 році, а вже у перший же рік дії нового податку, споживання солодкої води впало на 5,5%, а в другий рік майже на 10%.

Раніше ми писали, що в Україні можуть заборонити купувати алкоголь,цигарки та паливо за готівку.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": "Солодкі" гроші для здоров'я: депутати хочуть запровадити новий податок

Вас може зацікавити:

Наскільки шкідливою є солодка газировка і в чому головна проблема: пояснення доктора Комаровського

В Україні хочуть запровадити "податок на готівку": що задумала влада

Стосується генераторів, акумуляторів і не лише: в Україні скасують низку податків