RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Податок на квартиру по-новому: кому і скільки доведеться платити у 2023 році

Мінфін запровадив нові правила щодо сплати податків на квартири площею від 60 кв. м та будинки від 120 кв. м.

Про це йдеться у роз'ясненні Державної податкової служби України.

Читайте також: Десятина з доходів: як в Україні готується податкова реформа

Згідно нової форми податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо громадянин України має квартиру та будинок, то їхня загальна площа не повинна складати понад 180 кв. м. Водночас не треба сплачувати податок за нерухомість в окупованій частині України або у зоні бойових дій.

Весь зібраний податок залишається у бюджеті населеного пункту, через що органам місцевого самоврядування дозволяють зменшувати розмір податку, але заборонено збільшувати - у законі наведено "рамки".

Розмір податку на нерухомість не може бути понад 1,5% "мінімалки" за звітний рік. У 2023 році платять за минулий рік, тому йдеться про 97,5 грн за квадратний метр. Так, якщо квартира має площу 100 кв. м, то треба сплатити за 40 кв. м (100 - 60), тобто за різницю між "нормою" і фактичною площею. Це коштуватиме 3 900 гривень - 97,5 грн за квадратний метр. Водночас якщо квартира розділена між членами сім'ї, тоді податок платити не треба.

Щоб заповнити декларацію, треба варто звернутись до податкової за місцем реєстрації, де можуть надати потрібну консультацію.

Але якщо відмовитися від сплати цих податків, тоді загрожує штрафи та стягнення через суд. Зокрема, коли приходить повідомлення про нарахування податку за нерухомість, необхідно сплатити його протягом двох місяців. Якщо прострочити сплату терміном до 30 днів, то до суми податку додадуть штраф, а саме 10% від нарахованої суми податку. Якщо не оплачувати його понад 30 днів, то штраф складе вже 20%.

Нагадаємо, українські біженці в країнах ЄС можуть отримати статус податкових резидентів з обов'язковою сплатою подвійних податків, тобто платити й в український бюджет із доходу, і в бюджет держави, де вони перебувають.