RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як оформити пенсію українським біженцям, які досягли пенсійного віку за кордоном: пояснення ПФУ

Громадяни, які досягли пенсійного віку і наразі перебувають за межами України, можуть оформити собі виплати дистанційно.

Нюанси пояснила заступниця голови правління ПФУ Ірина Ковпашко.

З її слів, Пенсійний фонд вже давно розпочав роботу над тим, щоб мінімізувати необхідність громадян фізично відвідувати установу. Мова йде про розвиток електронних сервісів, за допомогою яких українці можуть оформити собі виплати.

Читайте також: Виплати пенсій з інвалідності: чого слід чекати українцям з 1 вересня

Однак, щоб скористатися вебпорталом електронних послуг ПФУ, необхідно виконати декілька умов.

"Для цього, звісно, потрібно мати кваліфікований електронний підпис, скановані документи, які визначають право на пенсію - паспорт, код, документи про стаж. Якщо мало місце навчання, то це можуть бути документи про навчання - диплом, свідоцтво. Також обов'язково має бути документ, який визначить, як людина хоче отримувати пенсію - через пошту або рахунок в банку. Втім, перелік документів насправді невеликий. Питання можуть виникнути, якщо в людини немає трудової книжки. Але і для таких людей є певний позитивний момент - нещодавно ВРУ внесено зміни до закону, якими переглянуто можливості для призначення пенсій з тих чи інших строків", - пояснила Ковпашко.

Ба більше, через вебпортал ПФУ українці, які наразі перебувають за межами України, можуть дистанційно собі оформити виплати. Це можна зробити одразу після верифікації особи у відповідних посольствах чи консульствах. Також треба отримати довідку про перебування особи в живих.

У ПФУ попереджають, що виплати пенсій українцям можуть здійснюватися лише у певні країни, з якими Київ заздалегідь уклав міждержавний договір.

"Пенсійний фонд переводитиме кошти в країну проживання, з якою укладено договір. Виплата буде йти людині на її рахунки, які вона відкриє в країні проживання. Це, наприклад, Литва, Латвія, Естонія, Португалія, Чехія, Іспанія, Словаччина, Болгарія", - резюмувала топпосадовиця.

Раніше ми розповідали, що пенсію вже можна отримати міжнародним переказом.

Вас може зацікавити:

Чому наповнення Пенсійного фонду залежить від військових: Жолнович озвучила відповідь

Українські пенсіонери можуть отримати додаткові кошти від ООН: які умови виплати

Чи врахують в українській пенсії стаж роботи в Польщі: в ПФУ дали відповідь