RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні відбудеться індексація пенсій і субсидій: чого слід чекати наступного року

Наступного року влада України планує підвищити пенсії. Нарахування здійснюються всім громадянам, які мають на це право. Водночас розмір підвищення буде залежити від інфляції.

Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак в етері "Українського радіо".

Читайте також: Тарифи, мобілізація, пенсії та інші виплати: що змінилось для українців з 1 вересня

"Розмір індексації та темпи зростання середньої заробітної плати є двома показниками, які визначають розмір індексації відповідно до закону. Про це можна буде говорити на початку 2024 року після надходження статистичних даних за 2023 рік", – зазначила чиновниця.

За її словами, пенсію можна оформити онлайн через електронний кабінет Пенсійного фонду, державний сервіс "Дія" або через нову послугу ПФУ - відеозв'язок. Водночас можна звернутися до консульства, якщо українець досяг пенсійного віку, але знаходиться за кордоном.

"Ми запровадили механізми, щоби люди могли звертатися віддалено для призначення чи відновлення виплат пенсії через "Дію" із застосуванням "Дії.Підпису", через електронний кабінет Пенсійного фонду. Є можливість звернутися також до Пенсійного фонду через відеозв'язок", - розповіла Марчак.

Індексація пенсійних виплат буде проводитися з 1 березня, але визначити терміни індексації можна буде після затвердження держбюджету, який буде залежити від рівня інфляції в країні.

Крім того, заступниця глави Мінсоцполітики вказала, що держава повністю виконує всі свої зобов'язання за виплатами пенсій мешканцям тимчасово окупованих територій та хто проживає за кордоном.

"Якщо людина має право на пенсію, то нарахування проводяться. Питання полягає в тому, чи має людина можливість фізично зняти гроші з картки, якщо вона проживає на тимчасово окупованій території. Ось на це ми вплинути не можемо", - пояснила вона.

Водночас субсидії для громадян наступного будуть збережені. Як наголосила Марчак, від тих, хто має оформлені субсидії, жодні дії робити не треба, все перерахується автоматично.

"Якщо доходи сім'ї не змінилися і тарифи зросли, то автоматично буде перераховано сам розмір субсидії, щоб сім'я не платила за ЖКП більше. Гроші будуть, субсидії виплачуватимуть", – уточнила вона.

Нагадаємо, в Україні одразу кілька категорій громадян ризикують залишитися без субсидії на оплату послуг ЖКГ.

  • Вас може зацікавити:

Виплата пенсій у 2024 році: як зміняться вимоги до стажу

Субсидії на опалювальний сезон: як оформити пільги на дрова та вугілля

Не всі мають право: у ПФУ пояснили, що не впливає на суму субсидії