RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україні могли б багато чого пробачити: які є варіанти отримання наступного траншу МВФ

За тієї репутації, яку зараз має Україна у питанні виконання фінансових обов'язків, є три варіанти отримання наступного траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів перший заступник голови Фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк.

Читайте також: На пенсії і освіту грошей не вистачає: що треба знати про витрати України і допомогу західних партнерів

За його словами, якби йшлося про бездоганну репутацію країни, яка завжди досконало виконує свої зобов’язання, то МВФ багато на що міг би "заплющити очі". Йдеться про отримання можливості виправити помилки за надзвичайних обставин.

"Але репутація в України зовсім інша. За десятки років співробітництва ми дуже часто не виконували своїх зобов’язань. І той факт, що року не пройшло з початку програми, а ми вже нахабно кинули своїх партнерів, може коштувати нам великих втрат", - зауважив нардеп.

З огляду на це, є різні варіанти отримання наступного траншу:

  • перший - зважаючи на те, що частина структурних "маяків" виконана, МВФ дасть частину суми, а решту відкладе, призначивши новий термін їх виконання;
  • другий - не буде жодного фінансування доти, доки Україна не почне сумлінно виконувати свої зобов’язання;
  • третій - МВФ видасть наступний транш, але пов’язане з ним фінансування з інших джерел буде зупинено до повного виконання зобов’язань.

Будь-який з цих варіантів тягне великі втрати для України, адже нам ці гроші вкрай необхідні для виживання, зазначив Железняк.

"Проблема у тому, що нам насправді потрібен четвертий варіант, в якому нам дають всі обіцяні гроші і навіть більше обіцяного. Тож ми сьогодні не можемо собі дозволити втрачати довіру з боку наших партнерів і тримати на державній службі людей, які підривають довіру наших партнерів", - додав представник Фінкомітету ВРУ.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Допомога Україні остаточно перейшла в режим "гроші в обмін на реформи" - нардеп Ярослав Железняк

  • Вас також може зацікавити:

Місцевим бюджетам уріжуть доходи: Рада проголосувала за бюджет-2024

Чи вчасно платять зарплати військовим за жовтень і листопад: відповідь нардепа

Якою буде мінімальна зарплата в 2024 році: Шмигаль дав відповідь