RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На пенсії і освіту грошей не вистачає: що треба знати про витрати України і допомогу західних партнерів

Усі кошти, які Україна планує зібрати до Державного бюджету у 2024 році, підуть на оборону, решта бюджетних витрат фінансуватимуться за рахунок міжнародної допомоги. Відтак, якщо зовнішня підтримка припиниться, грошей не буде на пенсії, соціальні виплати, освіту та зарплати.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів перший заступник голови Фінансового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

Читайте також: До 23 тисяч і вище: яку пенсію отримуватимуть українці у 2024 році

Він зауважив, що меморандум з Міжнародним валютним фондом (МВФ) - це не вимоги, а умови отримання кредитів.

"Виконав - отримав гроші. Не виконав - не отримав. Тож, якщо нам не потрібні гроші, то меморандум можна не виконувати. Але гроші нам вкрай потрібні. Згідно з проєктом бюджету на наступний рік, Україна в 2024 році планує зібрати в бюджет близько 1,6 трильйона гривень. А наші витрати на оборону, закладені в бюджет, складають ті ж 1,6 трильйона. І ця цифра протягом року буде ще збільшуватися через зміни до бюджету. Таким чином, всі наші власні кошти йдуть на війну. А все решта - пенсії, соціальні виплати, освіта, всі витрати, не пов’язані з обороною, - фінансується за рахунок зовнішньої допомоги. Якщо ця допомога припиниться, грошей не буде ні на що", - наголосив політик.

За словами нардепа, щоб звести Держбюджет, у наступному році потрібно отримати допомогу на суму 42,5 млрд доларів. Більша частина цих коштів - або кредити МВФ, або фінансування, прив’язане до програми співробітництва з Фондом. Йдеться про допомогу від більшості партнерів, зокрема, США, Канади, Японії, Світового банку. 15-18 млрд доларів - від Європейського Союзу.

Таким чином, хоч об’єм кредитування за програмою МВФ становить 15,5 млрд доларів, загальна сума фінансування, пов’язана з виконанням меморандуму, сягає 115 млрд доларів. Така ціна питання для України, наголосив представник Фінкомітету.

"За програмами, не пов’язаними з програмою МВФ, ми можемо отримати 7-8 мільярдів. Тож ті, хто зараз виступає з заявами, що нам не потрібно виконувати умови меморандуму, повинні бути готові до того, щоб внести на рахунки Національного банку суму, якої не вистачає. І тоді дійсно можна не перейматися виконанням "маяків". Проте досі бажаючих це зробити не знаходилося", - додав Ярослав Железняк.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Допомога Україні остаточно перейшла в режим "гроші в обмін на реформи" - нардеп Ярослав Железняк

  • Вас також може зацікавити:

Долар перетне позначку у 50 гривень: коли українцям чекати нового курсу

Якими були соцвиплати в Україні у вересні 2023 року: озвучено суми

Куди звертатися по військову пенсію, якщо є сумніви: поради українцям