RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В Україні подорожчала комуналка: що буде з цінами в листопаді

За рік комунальні послуги, на яких українці можуть зекономити, подорожчали на 13,2%. У листопаді тарифи залишаться такими самими на всі послуги. Але одна категорія громадян зможе сплачувати за електроенергію у два разі дешевше. Водночас влада однієї з областей планує підвищити вартість за водопостачання.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Газ та електроенергія можуть різко подорожчати: що буде з тарифами в 2024 році

За даними Держстату, комунальні послуги подорожчали на 13,2% з вересня 2022 року по вересень 2023 року. Особливо подорожчала електроенергія через ракетні обстріли енергетичних об'єктів - на 69,7%. Побутові споживачі тепер платять по 2,64 грн/кВт-год, а торік тариф був 1,68 грн/кВт-год.

Водночас деякі споживачі зможуть оплачувати цю послугу в два рази дешевше. Йдеться про тих громадян, які встановлять двозонний лічильник на електроенергію. Вони платитимуть за тарифом 1,32 грн/кВт-год.

Решта комуналки не сильно подорожчала. Вартість утримання та ремонту житла збільшилась на 5,5%, прибирання сміття - на 9,9%, управління багатоквартирними будинками - на 2,7%, водопостачання - на 0,8%, каналізація - на 0,7%, опалення та гаряча вода - на 0,2%. Ціни на газ не змінилися.

У листопаді ціни залишаться такими самими. Влада вирішала не підвищувати тарифи до кінця опалювального сезону, тобто щонайменше до квітня.

У свою чергу, єдиного тарифу на газ немає. "Нафтогаз" продовжує продавати його по 7,96 грн за кубометр, а інші постачальники пропонують блакитне паливо від 7,7 до 9,99 грн за кубометр.

У свою чергу, у Первомайській громаді Харківської області місцева влада вирішала підвищити вартість кубометра води для побутових споживачів до 40,16 гривень із ПДВ (зараз 22,94 грн), кубометра стічних вод – до 58,54 грн (зараз 40,56 грн). Останній раз тарифи на воду в Первомайській громаді підвищували у 2021 році. Нові тарифи мають набути чинності з 1 листопада.

Раніше ми розповідали, чому в платіжках за газ приходять завищені суми.

  • Вас може зацікавити:

В Україні стартував опалювальний сезон: де почали вмикати тепло і де ще доведеться чекати

В Україні помітно подорожчала риба: які зараз ціни

Як відрізнити пільги від субсидій: Кабмін виступив з роз’ясненням