RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Платіжки "схудли" до 60%: як українці економлять на комуналці

Україна впевнено зміцнює енергонезалежність на побутовому рівні

Україна впевнено зміцнює енергонезалежність на побутовому рівні Енергоефективність сприяє заощадженню коштів Фото: varta1.com.ua

Події торішнього опалювального сезону – коли російські окупанти завдавали ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури – змушують дедалі більше замислюватись про енергонезалежність житлового сектору. Як вирішується проблема автономного забезпечення наших будинків теплом та електроенергією і який бонус вона у підсумку приносить українцям – з'ясовував "Апостроф".

Теплі гроші

Програми з впровадження енергоефективних технологій у житлових будинках, які дозволяють менше залежати від державних монополій у сфері постачання тепла та електроенергії (при цьому цифри у комунальних платіжках значно зменшуються), почали з'являтися з 2014 року, після початку російської агресії. Тоді стало остаточно зрозуміло, що Україна, яка дуже залежить тоді від російських енергоносіїв, рано чи пізно зіткнеться з великими проблемами, і вихід зі становища, зокрема – енергозбереження.

Читайте: Кіт на допомогу: як українцям врятуватися під час зимового блекауту

"Ще у 2014 році з'явилася програма Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження "Теплі кредити". Це цільові позики на впровадження енергоефективних технологій – купівля та встановлення енергозберігаючого обладнання, сонячних батарей, утеплення стін тощо. З компенсацією від держави до 35% вартості проекту. Програма діяла для громадян, які проживають у приватних будинках. Але зараз програму на час війни призупинено", – розповідає "Апострофу" керівник відділу енергозбереження Центру екологічних ініціатив "Екодiя" Анастасія Горбач.

Слід зазначити, що перша державна програма з енергоефективності та енергозбереження досить швидко знайшла своїх послідовників. Ще у 2019 році Фонд енергоефективності (він створений за участю закордонних фондів енергоефективності) запропонував об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) програму "Енергодім" щодо впровадження енергоефективних заходів. Там два пакети: залежно від того, що жителям необхідно, вони вносять або 20% від вартості проекту, або 40%.

Почали з'являтися і місцеві програми з енергоефективності та енергозбереження для ОСББ.

"У Києві, наприклад, успішно діє програма "70/30", у Тернополі – "7 кроків" тощо. Треба дивитися на сайтах міськрад", – каже Анастасія Горбач.

Рецепти економії

Енергозберігаючі програми, треба зізнатися, досить ефективні в плані грошового заощадження. Як приклад – ОСББ "Арован" на Оболоні у Києві: 18-поверховий житловий будинок, 88 квартир.

"У 2020 році ми вирішили скористатися програмою "70/30". Процес узгодження - технічне завдання, будівельна та комплексна експертизи, комісія з енергозбереження - тривав півроку. Ми встановили систему автоматичного погодного регулювання, тепловий насос. Утеплили фасад – 3800 квадратних метрів. Сонячні батареї на даху встановити не встигли, після війни встановимо. Наш внесок склав 2,1 млн гривень, зате платіжки "схудли" на 35%. У опалювальний сезон буде економія з комуналки до 60%", - розповідає "Апострофу" голова правління ОСББ "Арован" Денис Кукса.

Жителям ОСББ, які хочуть зробити свій будинок максимально енергонезалежним, насамперед необхідно утеплити фасад. Це окуповується протягом 12-13 років, але заощаджує до 35% тепла. Потім – установка системи автоматичного погодного регулювання (окупність – два-три місяці) та тепловий насос (окуповує себе протягом трьох років). Важливий момент - якщо не утеплити фасад, а одразу поставити насос, то доведеться купувати потужніший, і, відповідно, дорогий.

Сонячні панелі окуповуються протягом 10 років, і тут треба зазначити, що електроенергія, що виробляється ними, йде не в квартири (за світло все одно доведеться платити як завжди), а для забезпечення роботи теплового насосу. А для економії електроенергії слід замінити освітлення на LED, і в місцях загального користування – у ліфтах та сходових клітках поставити датчики руху. Ці вкладення окупляться протягом двох місяців.

Слід зазначити, що після початку повномасштабної війни програму "70/30" було припинено, але з кінця літа вона знову діє. Як розповідає керівник відділу енергозбереження "Екодія" Анастасія Горбач, наразі заявки на програму вже подали понад 60 столичних ОСББ.

А дія програми Фонду енергоефективності "Енергодім" взагалі не припинялася. Більше того, після початку повномасштабної війни фонд запустив програму "ВідновиДІМ" - відновлення будівель, зруйнованих або пошкоджених внаслідок російської агресії.

Але тут слід зазначити, що всі ці проекти з енергоефективності розраховані на тривалий період – рік як мінімум, залежно від запитів та фінансових можливостей мешканців. А енергонезалежність будинків, особливо щодо електроенергії, актуальна як ніколи. Наближається зима, і російські агресори знову перевірятимуть на міцність вітчизняну енергосистему.

Як радить у розмові з "Апострофом" член комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук, щоб забезпечити свій будинок електроенергією під час можливих відключень, мешканцям ОСББ бажано придбати потужний генератор, на кшталт таких, що встановлюються при лікарнях.

Одним словом, попри другий рік повномасштабної війни проекти з енергонезалежності України успішно реалізуються. А з огляду на те, що дані програми довгострокові – це лише вселяє впевненість у нашій найближчій перемозі.

Читайте: Як вибрати сонячні панелі для дому та квартири: ціни та особливості

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів