RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

Всі новини

"Тихі гавані" для бізнесу росіян: чому В'єтнам та Індонезія не стануть для них "запасними аеродромами"

Росіяни, чиї банківські рахунки масово блокують в Об'єднаних Арабських Еміратах, Туреччині, Китаї та інших країнах, шукають нові "тихі гавані", з яких вони зможуть вести бізнес в обхід західних санкцій. Але шансів на це в них небагато.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зараз в Росії активно рекламуються можливості для реєстрації бізнесу та безперешкодного проведення фінансових операцій у В'єтнамі та Індонезії, втім навряд чи ці країни стануть для росіян справжніми "запасними аеродромами".

Читайте: До Путіна вже вилетіли "чорні лебеді": економічна криза в Китаї зачепить Росію

Український дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко вважає, що зокрема В'єтнам не стане таким хабом для російського бізнесу. "По-перше, він надто слабкий, а, по-друге, він включений до стратегічного плану Сполучених Штатів як альтернатива Китаю. В'єтнаму запропонують більше, ніж зможе запропонувати Росія", - розповів він у коментарі "Апострофу".

Що стосується Індонезії, то, за його словами, ця країна може спробувати вести свою гру, про те й тут росіянам нічого не світить, оскільки США зараз переносять свою увагу на Азіатсько-Тихоокеанський регіон і просто не дадуть у себе в підчерев'ї зробити такий фінансовий хаб для РФ.

Є ще країни Латинської Америки, де бізнес з РФ міг би знайти собі місце для обходу санкцій. Зокрема йдеться про Бразилію. "Вона грає свою гру, позиціонує себе самостійним гравцем. І тому Бразилія може стати таким хабом, я цього не виключаю", - пояснює Руслан Осипенко.

Але й тут не все однозначно.

За словами керівника аналітичного напряму мережі "АНТС" Іллі Несходовського, останнім часом активізувалося Міністерство фінансів США, яке розсилає "листи щастя" банкам по всьому світу. Мінфін США попереджає - якщо банки продовжать здійснювати транзакції на користь підсанкційних осіб, їх буде відключено від розрахунків у доларах. "Жодна банківська система не може працювати без цієї валюти - це втрата 90% клієнтів", - пояснює експерт.

Таким чином, кільце навколо Росії звужується.

"Росія впевнено рухається до повної фінансової ізоляції - такої, в якій зараз перебуває Північна Корея", - каже Ілля Несходовський.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Привіт, В'єтнам: як Росія тікає від санкцій Заходу"

  • Читайте також:

Торгівля з РФ, обхід санкцій: як Вірменія заробляє на війні в Україні

Росія знайшла нові лазівки для обходу санкцій: вигулькнули ще дві країни

Бізнес під час великої війни: як зараз ЄС торгує з Росією