RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні підскочили ціни на бензин: названо головні причини

Останнім часом в Україні ціни на бензин та дизельне паливо суттєво зросли: в найбільших мережах за останні десять днів вони збільшилися на 2 гривні на літрі і досягли 57 гривень. Менші мережі також підвищують вартість пального, і станом на 20 березня середня ціна бензину А-95 на АЗС складала 53 гривні/літр, дизеля – 53,4 гривні/літр.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Головна причина зростання цін на пальне - зміна світової кон’юнктури,- - На початку року барель нафти коштував 77 доларів. Зараз ціна підвищилася до 86 доларів. Тобто здорожчання склало понад 10%. Звичайно, це тягне за собою і підвищення цін на пальне", - розповів в коментарі виданню директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Читайте: Що буде з цінами на дизель в Україні в 2024 році: прогноз експертів

Є також і внутрішні фактори, які зумовлюють зростання вартості палива.

"Оскільки на сьогоднішній день практично всі потужності з виробництва нафтопродуктів в Україні зруйновано, ринок заповнений імпортним пальним. Тому на його ціну дуже впливає курс національної валюти. А він останнім часом поступово знижується. Якщо на початку року курс долара складав 37,9 гривні, то зараз він досягає 39,3 гривні. Це спричиняє підвищення цін на імпортні товари", - пояснив у розмові з Апострофом" експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко.

Подорожчання могло б трапитися і раніше, оскільки і ціни на нафту, і курс долара зростають вже протягом кількох місяців, проте до останнього часу ринок зберігав стабільність.

На думку експертів, таке відставання зумовлене тим, що в Україні діють досить потужні фактори, які стримують зростання цін.

Один з них - низький попит на пальне. "На жаль, економіка відновлюється дуже низькими темпами, тож ми не бачимо підвищення попиту з боку бізнесу, - каже Олександр Сіренко. - За кордон виїхало дуже багато людей з машинами, і вони не поспішають повертатися додому. Крім того, скороченню попиту на пальне сприяє мобілізація - серед тих, хто поповнює лави ЗСУ, досить багато автовласників, й, відповідно, вони перестають купувати бензин".

Крім того, трейдери закупили ресурс із надлишком, і до останнього часу на ринку було присутнє переважно пальне, закуплене ще в минулому році. "Проте наразі запаси вичерпуються, - говорить Сергій Куюн. - І для продавців прийшов час привести ціну у відповідність до закупівельних цін, які помітно зросли".

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "В Україні дорожчають бензин та дизель, чого чекати від цін далі"

  • Читайте також:

Через протести в Польщі може зрости в ціні автогаз: озвучено цифри

Бензин в Україні може подорожчати: в чому причина

Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни