RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Від податкової гроші вже не сховаєш: яку "банківську" реформу готують в Україні

Україна в рамках програми боротьби з корупцією та відмиванням коштів має запровадити Єдиний реєстр рахунків юридичних та фізичних осіб, а також надати податковим органам доступ до банківських рахунків громадян.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: ПДВ і акцизу не буде? У Раді вирішили долю авто для військових

Такі заходи передбачені програмою Ukraine Facility, за якою Європейський Союз надасть нашій країні 50 мільярдів євро в обмін на проведення реформ, зокрема, щодо боротьби з корупцією.

За словами експерта в галузі оподаткування Олександри Томашевської, найшвидше реєстр банківських рахунків буде чимось на зразок реєстрів рухомого та нерухомого майна.

"Звичайно, він не буде публічний, йдеться про те, що він існуватиме. І, умовно кажучи, якщо чоловік не платить аліменти, то якщо є стягнення виконавчої служби, нотаріус зможе отримати доступ до переліку рахунків, щоб гарантовано стягнути з нього потрібну суму”, - пояснила вона “Апострофу”.

Щоразу, коли в якомусь банку (або в небанківській установі) відкриватиметься рахунок, відповідна інформація надсилатиметься до податкових органів.

"Вона і зараз відправляється, але лише по підприємцях. І поки інформація про цей рахунок не з'являється у податковій, рахунок у роботу не запускається. Щодо звичайних фізичних осіб, то такої вимоги зараз немає. Але вона буде, і це буде просто інформування. Номер рахунку, його назва і де він відкритий, він потрапляє до реєстру, але це не означає, що рух коштів буде комусь видно", - уточнила експерт.

Проте "Національна стратегія доходів", яка є частиною Плану щодо реалізації Ukraine Facility, передбачає надання податковим органам доступу до банківської інформації громадян, зокрема, про рух коштів на їх рахунках. Щоправда, цьому має передувати "відновлення довіри платників податків до податкових органів", а також деперсоніфікація даних про платників податків – тобто замість назв та прізвищ у реєстрах будуть лише номери, що принаймні теоретично виключить можливість корупції з боку фіскалів.

"Вони хочуть спочатку усунути корупційні ризики, тому що працівники податкових органів, якщо бачитимуть обсяги рухів коштів по рахунках, можуть зловживати цією інформацією. Я вже не говорю про те, що вони нею відверто торгують", - наголосила Олександра Томашевська.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

  • Вас також може зацікавити:

Скільки чоловіків не працюють, не служать і не платять податки: інфографіка

Декларування українцями закордонних доходів: хто має подати до 1 травня і які світять штрафи

Чи піднімуть військовий збір за рахунок зарплат: у Раді відповіли