RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Україна відмовиться від долара на користь євро: чому НБУ наважився на різкий крок

Прив’язка курсу гривні до євро замість долара є логічною у світлі євроінтеграції України.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) повідомив, що розглядає можливість відв’язати валютний курс гривні від американського долара і прив’язати його до євро.

"Причина цього очевидна – євроорієнтація і в перспективі інтеграція в ЄС. Ідея переходу на євро (щодо курсоутворення) вже давно витає, і про це говорили ще до війни, оскільки у нас суттєво зросла кількість операцій з євро. Тому це логічний крок, до того ж необхідний для євроінтеграційних процесів", - сказав "Апострофу" фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

За словами економіста, ексчлена Ради НБУ Віталія Шапрана, теоретично євро в Україні має ставати більш популярною валютою, по-перше, через нашу євроінтеграцію, а, по-друге, через розширення самої зони євро.

Читайте також: Що буде з гривнею: прогноз курсу валют до кінця 2024 року

"Час такого переходу буде залежати від швидкості обох процесів. Також важливим фактором стане інтенсивність участі ЕС у відновленні України. Всі ці процеси довгострокові і триватимуть не один рік", - пояснив виданню експерт.

Переорієнтація у курсоутворенні з долара на євро принципово нічого не змінить для пересічних українців, каже Андрій Шевчишин.

"Євро буде більше популяризуватися всередині країни як валюта збереження, валюта конвертації", - додав він.

Для економіки прив’язка до євро теж, скоріше, буде позитивом: "Євроінтеграційні процеси, європейські контракти набагато простіше буде вести, обслуговувати їх. Якихось суттєвих мінусів я не бачу. Єдине, необхідно буде переформатувати рух коштів, і спочатку це додасть головного болю банківському сектору. Також це стосується державної звітності та інших параметрів, таких як, наприклад, міжбанк".

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

  • Вас може зацікавити:

Економіка України адаптувалася до війни, але є дуже велике "але": з’явився невтішний прогноз

Курс гривні у 2024 році: що прогнозують аналітики та НБУ

Як поповнити банківську картку за кордоном: українцям дали пояснення