RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Ощадбанку розповіли, як змусити Росію заплатити $ 1,3 млрд: три варіанти

Рішення міжнародного інвестиційного арбітражного суду щодо спору між Ощадбанком і Росією може бути примусово виконано в 154 іноземних державах.

Про це повідомляє ЕП з посиланням на відповідь прес-служби банку.

Один із способів, який назвали в Ощадбанку, - стягнення державної власності Росії.

"За загальним правилом, майно, що належить державі, захищене спеціальним імунітетом і в результаті такого імунітету на майно не може бути звернено стягнення. У той же час, якщо державна власність використовується в комерційних цілях, імунітет такої власності не надається", - повідомили в банку .

Примусове стягнення можливо також через "заміну кредитора".

"У тих відносинах з іноземними контрагентами, де Росія виступає кредитором, Ощадбанк може просити суд замінити Росію на себе, і вимагати від контрагентів Росії (боржників) сплати боргу саме банку", - розповіли виданню в прес-службі.

Третій варіант стягнення - за рахунок власності держкомпаній.

"Альтернативним варіантом є звернення стягнення на майно державних підприємств, яке перебуває на території третіх держав шляхом застосування доктрини alter ego, тобто державна компанія прирівнюється до самої країни. Реалізація такого підходу можлива в Великобританії, США, Канаді, Франції, Швеції та ряді інших країн ", - заявили в Ощаді.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка ", вердикт Гаазького арбітражу дасть Україні важелі тиску на РФ. Детальніше читайте в матеріалі - Росія заплатить: Україна отримала новий важіль у боротьбі за Крим і Донбас.