RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Катерині Рожковій і співробітникам НБУ можуть бути висунуті звинувачення в розтраті коштів - експерт

Держбюро розслідувань займається вивченням виведення 900 млн грн з ПриватБанку, і воно може привести до суду щодо заступниці голови НБУ Рожкової та інших співробітників Національного банку.

Таку думку озвучив у своїй колонці для "Українських новин" експерт Дмитро Марунич.

"У випадку, якщо ДБР доведе розслідування до логічного завершення, суд неминучий. І тоді Катерині Рожковій і декільком співробітникам можуть бути висунуті звинувачення в державній зраді і розтраті коштів. Подібні статті кримінального кодексу, як і факти, наявні в розпорядженні слідства, буде складно ігнорувати, прикриваючись розмовами про переслідування реформаторів і політичне замовлення", - пише експерт.

Дмитро Марунич нагадав, що в скандалі з виведенням 900 млн грн з Приватбанку ключовий фігурант - компанія "Астерс Консалт" зі "статутним капіталом в 800 грн, яка освоїла майже 700 млн грн з вказаної суми".

"Ту обставину, що юркомпанія в принципі не може надавати банківські послуги, тодішнє керівництво НБУ не надто хвилювало. Як і те, що перші 125 млн грн"на боротьбу"пішли підряднику без оголошення конкурсу", - зазначив Дмитро Марунич.

За його словами, факти ДБР трактувати може однозначно, проте ЗМІ примудрилися перевернути все з ніг на голову.

"Журналіст Kyivpost пропонує читачеві вважати головною постраждалою першого заступника голови НБУ Катерину Рожкову, яку, нібито! Хочуть судити за залучення міжнародного агентства Kroll до розслідування виведення коштів з ПриватБанку. Залишимо на совісті журналіста видання відверто маніпулятивного висновку щодо розслідування ДБР. Є питання до діяльності Катерини Рожкової і в її "донацбанківський" період", - відзначає експерт.

За словами Марунича, колишній начальник відділу з аналізу бізнес-моделей банків департаменту фінстабільності НБУ Анна Муріна написала, що за схожою схемою гроші вкладників виводили не тільки з Привату, але і з "Платинум банку", коли його очолювала Катерина Рожкова.

Як нагадав експерт посилаючись на Муріну, при виведенні "Платинум банку" з ринку не були розслідувані ні рух капіталів банку, ні виведення коштів клієнтів. В результаті, на плечі ФГВ лягли зобов'язання держави перед вкладниками на мільярди гривень.

Раніше Kyivpost писало, що першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову хочуть судити за залучення агентства Kroll до розслідування виведення коштів з ПриватБанку. Новину поширив ряд ЗМІ, її прокоментували Рожкова, і Валерія Гонтарєва. Матеріал назвали маніпулятивним, бо журналіст "забуває" про "Астерс консалт", яка отримала майже 700 млн грн.

Раніше ФГВФО просив Верховний суд розблокувати позов стосовно заступника голови НБУ Катерини Рожкової. 27 січня Верховний суд відкрив провадження за касаційною скаргою ФГВФО на рішення Госпсуду Києва від 14 вересня 2020 і постанова Північного апеляційного госпсуду від 8 грудня 2020 (справа №910 / 12955/20), якими Фонду було повернуто позов до колишніх членів правління і наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн. Серед відповідачів по справі - Катерина Рожкова (колишній в.о. голови правління Платинум Банку).