RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Отримати кредит у банку під час війни: можна чи ні

В Україні через воєнний стан великі банки перестали видавати нові споживчі кредити. Рішення щодо кредитування банкам дозволено ухвалювати індивідуально.

Про це свідчить дослідження ринку кредитування в країні, пише "Сегодня".

Так, у кількох популярних банках на запит відповіли, що видачу кредитів припинили. Зокрема, у державному "ПриватБанку" наголосили про неможливість видачі споживчих кредитів в умовах воєнного часу. Однак, клієнти можуть користуватися кредитним лімітом на своїх картках в об'ємі, який було встановлено до війни, тобто до 24 лютого. Те саме стосується і бізнесу - може користуватися наявними кредитними коштами та лімітами.

У ПУМБ також призупинили видачу кредитів та оформлення розстрочок, проте дозволене користування кредитним лімітом.

Примітно, що воєнний стан не звільняє громадян від наявних боргових зобов'язань та не анулює кредити. Проте на цей час встановлені кредитні канікули - обіцяють не нараховувати пеню та штрафи за невчасну сплату, тобто можна не платити "тіло" кредиту та нараховані відсотки. Зокрема, "ПриватБанк" увів кредитні канікули на три місяці.

Нагадаємо, громадяни України, які знаходяться на територіях, яким загрожує тимчасова окупація, мають можливість знімати зі своїх рахунків готівку у національній та іноземній валюті без обмежень, якщо є гроші у відділенні банку.