RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Кредитні організації підуть назустріч громадянам під час війни: які будуть поблажки

Під час війни України з російськими окупантами багато українців залишилися без роботи і мають труднощі з виплатою кредитів. Національний банк закликав фінансові установи надавати своїм клієнтам реструктуризацію заборгованості із споживчого кредиту або кредитні канікули.

Про це йдеться у відкритому листі Національного банку, адресованому банкам, небанківським фінансовим установам та колекторським компаніям.

НБУ пропонує фінустановам здійснити низку кроків, які дозволять українцям тимчасово не обслуговувати кредити та повернути їх тоді, коли це буде можливо.

Так, у період дії воєнного стану та 30 днів після його припинення або скасування споживач за договором про споживчий кредит не нестиме відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов'язань за кредитом.

Також у разі прострочення споживач звільняється від обов'язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором споживчого кредиту.

У той же час неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання за таким договором, підлягають списанню.

Крім того, забороняється у разі невиконання зобов'язань за договором збільшення процентної ставки користування кредитом. Виняток становлять випадки, коли встановлення процентної ставки, що змінюється, передбачено кредитним договором або договором про споживчий кредит.

Однак під час дії кредитних канікул не передбачено скасування процентів за користування кредитними коштами. Кредитор має право продовжувати їх нараховувати.

Наголошується також на необхідності дотримання законних вимог щодо взаємодії зі споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог з етичної поведінки).

Раніше "Апостроф" розповідав, які банки та на яких умовах надають кредитні канікули українцям .