RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Відомий банк звинуватили у пособництві нацизму через діяльність у Росії: подробиці скандалу

Філія австрійського банку Raiffeisen Bank International пропонує "кредитні канікули" громадянам Росії, яких мобілізували на війну в Україні, тобто фактично підтримавши агресію, йдучи шляхом компаній, що співпрацювали з нацистами під час Другої світової.

Про це пише чеське видання Aktualni spravy.

"Весь світ вимагає припинення війни Росії в Україні, а Raiffeisen Bank International, одна з найбільших австрійських банківських груп, допомагає країні-агресору", – йдеться у публікації.

Читайте також: Росія - країна-спонсор тероризму: у Європі ухвалили найважливіше рішення

"Російські військові катують, ґвалтують і вбивають українців, знищують критичну громадянську інфраструктуру, руйнують українські міста та села... Весь світ, включаючи чеську "доньку" Raiffeisen Bank International, по крихтах збирає гуманітарну та військову допомогу, щоб підтримати український народ у його боротьбі не на життя, а на смерть... Натомість Райффайзен Банк не тільки працює в країні-агресорі і сплачує податки, які йдуть на війну, а й заохочує мобілізованих росіян. Райффайзен Банк іде шляхом компаній, які співпрацювали з нацистами", – пишуть чеські журналісті.

Нічим хорошим така практика не закінчується, зазначає ЗМІ, наводячи як приклад долю французької компанії Renault, яка після співпраці з Рейхом була націоналізована, а її засновник-колаборант так і помер у в'язниці, не дочекавшись суду.

У самому Raiffesen Bank International заявили, що їхня "дочка", "як і всі російські банки", була зобов'язана запровадити кредитний мораторій для мобілізованих солдатів згідно із законодавством. "RBI-Group не визнає окупованих територій та не веде там банківський бізнес", - уточнили в банку.

Українська філія міжнародного банку відзначила, що Райффайзен Банк є окремою юрособою, яка припинила відносини з клієнтами та коштами, які мають походження з РФ та РБ, підтримуючи санкції проти агресора.

Національний банк України, у свою чергу, заявив, що єдиним правильним вирішенням питання є повний вихід Raiffeisen Bank International, а також Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole з російського ринку.

У той самий час ці банки вже 11 місяців повномасштабної війни залишаються активними учасниками банківського ринку Росії, відкрито використовують назви "ЛНР" і "ДНР" як окремих суб'єктів, фактично узаконюючи порушення Росією міжнародного права.

НБУ вимагав запровадження санкцій проти голови правління групи Raiffeisenbank International Йоханна Штробля та її операційного директора Андреаса Гшвентера.

Нагадаємо, що починаючи з 27 січня російський "Газпромбанк" припинить розрахунки в доларах через відмову американських контрагентів обслуговувати його кореспондентські рахунки.