RU  UA

​Майже 29 за долар: чим зумовлене падіння гривні та які прогнози щодо курсу

У середу, 26 грудня, 1 долар США у деяких обмінниках можна придбати за майже 29 гривень. Все через стрибок курсу на валютному ринку. Причинами знецінення гривні називають напружену ситуацію на українсько-російському кордоні та значні бюджетні витрати в другій половині грудня.

Подробиці у сюжеті Тетяни Пилипенко у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Тиждень на валютному ринку почався із падіння української гривні. У понеділок міжнародний банк зафіксував курс 28 гривень 68 копійок за долар. Фахівці заявляють, що економічних причин для стрибка курсу немає. Все - через геополітичні та психологічні чинники.

"Що тисне на гривню? Російські війська і заяви російських дипломатів. Це розпродаж гривневих активів іноземними інвесторами, що викликаний дуже агресивними заявами російських дипломатів. Після чого іноземні інвестори перелякалися почали продавати ОВДП (облігації внутрішніх державних позик України, - "Апостроф")”, – розповідає інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Я б не сказав, що зараз знецінення гривні. Національний банк протягом останніх семи років проводить політику плаваючого курсоутворення на ринку і курс визначається ринком. Вона полягає в тому що в окремі періоди гривня посилюється, а в певні послаблюється. А чи буде гривня посилюватися - це залежить від багатьох економічних факторів”, – зазначає економіст Василь Фурман.

Фурман серед таких факторів називає ціну на український експорт, політику уряду та національного банку. І зазначає, якби не складна геополітична ситуація - гривня була б більш стабільною.

Щодо української валюти Кабмін налаштований песимістично. Бюджет 2022 року побудували на курсі 28,7 гривень за долар.

У Нацбанку не беруться пророкувати вартість валюти, але зазначають, що причин для паніки немає. Та й українці поки не поспішають масово бігти в обмінники.

"Зараз трошки більше купують, аніж здають. Тому що люди бояться, що курс буде ще вищий. Курс Може за день змінюватися і три рази, може п’ять , а може цілий день один і той самий", – розповідає касир Ольга Деренко.

Сергій Фурса радить не намагатися заробляти на коливаннях курсу. Та не вкладати гроші у криптовалюту

"В криптовалюту інвестувати не можна взагалі. Ні сьогодні ні завтра, ні рік тому, криптовалюта - це хайп, як казино. Вартість криптовалюти може бути будь-якою, сьогодні одне, а завтра інше. Тому криптовалюта - це не про інвестиції", – вважає Фурса.

Натомість економіст радить покласти зайві гроші в банк чи купити цінні папери.

Як писав "Апостроф" раніше, за найнесприятливішими прогнозами, у разі повномасштабної війни з Росією чи посилення російської агресії на Донбасі, в Україні гривня може впасти до рівня 60 грн/дол.