RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Курс долара зріс на 2 гривні за останні дні: експерт пояснив "стрибок"

Стрибок вартості долара в Україні спровокувало підвищення курсу валют для карткових операцій до ринкового рівня деякими українськими банками. Це рішення скоротило потік готівкової валюти через зменшення операцій "карткових туристів".

Про причини та наслідки зростання курсу долара на 2 гривні за 10 днів розповів директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Останніми днями українці бачили в касах банків та в обмінниках курс долара в середньому на рівні 38 грн/дол. Станом на 15 липня ціна долара трішки зменшилася: зараз на чорному ринку купують долар за 37,4 грн/дол, а продають за 37,54 грн/дол.

"Головною причиною падіння гривні на готівковому ринку є те, що найбільший в Україні Приватбанк різко підвищив курс валюти для карткових операцій", – пояснив Вишлінський.

Економіст переконаний, що теперішній курс гривні фактично не є ринковим, тому вартість української валюти зараз формують не експортери з імпортерами, а населення, яке скуповує готівку для заощаджень.

"Вони (громадяни, - ред.) дуже реагують на інформацію та чутки, які можуть вплинути на курс", – наголосив Гліб Вишлінський.

Посилити гривню на валютному ринку можуть міжнародна фінансова допомога та анонсоване відкриття портів для вивезення зерна. Перше становить близько 3,5-4 млрд доларів, а друге до 1 млрд доларів додаткової експортної виручки на місяць.

Читайте також матеріал "Апострофа": Євро та долар - в одну ціну: що відбувається з курсом валют у світі