RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Підвищення карткового курсу валют в Україні: названі причини та наслідки

Державий Приватбанк, а слідом за ним й інші великі фінустанови, підвищили картковий курс валют до ринкового. Головна причина таких рішень - це тиск заниженого валютного курсу на золотовалютні резерви НБУ.

Про це розповіли у Forbes.

Таке рішення вплине на українців, які користуються за кордоном гривневими картками, і для яких вищий курс був би невигідний. Водночас для ФОП ситуація залишиться незмінною - вони повинні купувати та продавати валюту за формулою 29,25 грн/$+1%.

Також після підвищення карткового курсу валют "картковий туризм" стане збитковим (він став віртуальним завдяки схемам через Revolut та Wise). І це важливо для Нацбанку, тому що такі "хитрі" операції змусили його продати валютному ринку в червні 4 млрд доларів - це тиск на НБУ, оскільки у травні цей показник становив 3,4 млрд доларів, а в квітні 2,2 млрд доларів.

Резерви Нацбанку витрачалися, зокрема, на схеми покупки через конвертацію гривні за вигідним курсом: люди відкривали віртуальну картку через сервіси Revolut та Wise, а низький валютний курс від Приватбанку дозволяв конвертувати через них гривну в долар набагато дешевше, аніж це роблять у касах банку чи на чорному ринку.

Разом з тим, що регулятор спонукав Приватбанк відмовитися від неринкового карткового курсу, НБУ стимулює ухвалити такі ж рішення й інші фінансові установи України. Наприклад, Ощадбанк вже підвищив курс конвертації з 33,09 до 34,91 грн/долар, а Монобанк зараз дозволяє купувати валюту за 35,30 грн/дол і продавати за 35,45 грн/дол.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли і на скільки можуть послабити гривню.