RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Деяким українцям можна підтвердити стаж без трудової книжки: когось стосується

В Україні деякі категорії населення можуть підтвердити свій страховий стаж навіть без трудової книжки – це стосується внутрішньо переміщених осіб (ВПО), чиї документи згоріли, були знищені з іншої "поважної" причини або залишилися в окупації.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Так, для відновлення інформації про стаж, Мінреінтеграції радить скористатися або порталом електронних послуг Пенсійного фонду (ПФУ), або мобільними програмами "Пенсійний фонд" на Android та IOS.

Читайте також: Українці можуть докупити стаж до пенсії: як це зробити й що змінилося у 2023 році

Для цього необхідно:

  • авторизуватись у вибраному електронному сервісі за допомогою електронного підпису або BankID (у поточних версіях додатків BankID може не спрацьовувати, помилку обіцяють виправити);
  • перейти до меню "Комунікації з ПФУ" та вибрати пункт "Запит на отримання електронних документів";
  • серед типів звернення вибрати "Витяг з ЕТК" (електронної трудової книжки), заповнити додаткові поля, підписати та направити звернення.

Однак, необхідно розуміти, що в електронній трудовій книжці може не бути даних до 2011 року, оскільки до цього року ПФУ не вів персоніфікований облік страхового стажу. Ще одним таким проблемним періодом є роки до 1998 року. Тому після отримання обов'язково потрібно перевірити дані з електронної трудової книжки.

Варто зазначити, що страховий стаж є одним із найважливіших факторів при призначенні пенсії. Від нього залежить як розмір виплат, а й безпосередньо вік виходу пенсію.

Раніше ми писали, як українці можуть збільшити розмір пенсії.