RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Важливий не тільки стаж: як українці можуть збільшити розмір пенсії

При призначенні пенсії важливий не тільки стаж, який в Україні можна докупити, а й те, яку заробітну плату отримував пенсіонер. Саме вона впливатиме на розмір майбутньої пенсійної виплати.

Це питання регулюється Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У ньому сказано, що при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Інформація про заробіток обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 року обов'язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року отримала менше ніж п'ять років страхового стажу.

Читайте також: Про пенсію можна забути? В Україні посилили правила виходу на заслужений відпочинок

В інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини. Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 її заробіток був високим. Якщо в цей період вона працювала у кількох місцях, є сенс надавати довідки про заробіток з усіх місць роботи.

Зазначимо, довідку про заробітну плату видає підприємство, установа чи організація, де працювала людина, яка звертається за пенсією. Вона складається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні продовжується поступове збільшення пенсійного віку: з січня 2023 року для виходу на відпочинок у 60 років необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.