RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

​Атака на танкери в Перській затоці накрутила ціни на нафту

Ціни на нафту еталонних марок продовжують підніматися в ході торгів в п'ятницю після істотного підвищення днем раніше. Серед основних причин експерти називають посилення напруженості на Близькому Сході.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У четвер, 13 червня, два танкери в Османський затоці зазнали нападу. За деякими даними, могла мати місце торпедна атака, в результаті якої на судах сталися вибухи і пожежа, проте офіційного підтвердження цієї версії немає.

Держсекретар США Майк Помпео звинуватив у нападі Іран. Він зазначив, що ця оцінка була заснована на розвідданих, але не надав жодних публічних доказів на підтримку свого твердження.

Пізніше глава японської Kokuka Sangyo Ютака Катада, якій належить один з атакованих танкерів, заявив, що його дратує відсутність достовірної інформації про те, що сталося.

"Кожні 10-20 хвилин ми отримуємо різні порції інформації. До теперішнього моменту ми не можемо надати вам детального пояснення того, що сталося", - сказав він журналістам.

Деякі аналітики прогнозують, що ескалація конфлікту між США і Іраном може призвести до стрибка нафтових котирувань на величину до $ 7 за барель, повідомляє MarketWatch. Проте, інші експерти відзначають, що поки рано говорити про те, як події в Османський затоці вплинуть на ситуацію на ринку.

Серпневі ф'ючерси на Brent на лондонській біржі ICE Futures до 8:27 кв подорожчали на $ 0,38 (на 0,62%) - до $ 61,69 за барель. У четвер їх ціна виросла на $ 1,34 (на 2,23%), склавши на закриття $ 61,31 за барель.

Котирування ф'ючерсів на WTI на липень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) вранці підвищуються на $ 0,18 (на 0,34%) - до $ 52,46 за барель. За підсумками попередньої сесії їхня ціна збільшилася на $ 1,14 (на 2,23%) і завершила день на позначці $ 52,28.

Проте, котирування нафти можуть завершити поточний тиждень "в мінусі": Brent втратила близько 2,5%, WTI - близько 3%.

Як повідомляв "Апостроф", в четвер, 13 червня, в Оманській затоці біля берегів Об'єднаних Арабських Еміратів на двох нафтових танкерах сталися вибухи: опубліковані фото. Всі члени екіпажів постраждалих судів були евакуйовані на територію Ірану.