RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Дешевий газ для опалення скоро закінчиться: ціни можуть злетіти вп'ятеро

Підприємства теплокомуненерго заявляють про дефіцит дешевого газу, який вони отримують за "фіксованими цінами". Через це вони будуть змушені підняти тариф на опалення.

Про це повідомляє UBR.ua.

З початку опалювального сезону спостерігається дефіцит обсягів газу, який за умовами договору зі збутовим підрозділом групи "Нафтогаз" газопостачальник має продавати тепловикам за фіксованими цінами 7 420 грн/тис. куб. м. ("Обсяг 1") та 16 390 грн/тис. куб. м. ("Обсяг 3").

Проте, як йдеться в прес-релізі міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго", через дефіцит компанії будуть змушені докуповувати у "Нафтогазу" ресурс за ринковою ціною ("Обсяг 2"), яка в листопаді становить 36 423,91 грн/тис. куб. м. (з урахуванням ПДВ та транспортування).

Зазначається, що це - у 4,9 разів більше за фіксовану ціну в 7,4 тис. грн/тис. куб. м., раніше обумовленої у Меморандумі між місцевою владою, урядом та "Нафтогазом" про стабільне проходження опалювального сезону.

"Як результат, знову буде поглиблення кризи в галузі. Підприємства ТКЕ будуть змушені піднімати тарифи або переводити роботу котелень та теплових мереж у режим "технологічної броні" для можливості збереження працездатності внутрішньобудинкових систем теплопостачання", - пояснив віце-президент "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло.

"Укртеплокомуненерго" звернулася до уряду з проханням зобов'язати "Нафтогаз" провести коригування обсягів природного газу для виробництва теплової енергії за фіксованою ціною.

Якщо теплокомуенерго будуть змушені закуповувати газ за ринковими цінами, виникає ризик зриву меморандуму між "Нафтогазом", урядом та місцевою владою, згідно з яким ТКЕ мають отримувати газ по 7,4 тис. грн/тис. куб. м. та безперебійно здійснювати теплопостачання.

Читайте також матеріал "Апострофа: Саботаж анонімних олігархів: через кого Україна ризикує залишитися без світла і тепла.