RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зима близько: чи вдасться уникнути зростання тарифів на тепло

Утримати тарифи на існуючому рівні можна, але лише за однієї умови

Утримати тарифи на існуючому рівні можна, але лише за однієї умови Фото: УНІАН

В Україні розпочинається опалювальний сезон, який обіцяє бути дуже складним. Місцеві адміністрації, зокрема київська, повідомляють про значне підвищення вартості тепла. І це, звичайно, викликає занепокоєння громадян. Якими будуть тарифи для населення? Чи вдасться комунальним підприємствам закупити газ за нинішніми цінами? Чи зможуть незаможні українці оплатити опалення? "Апостроф" спробував розібратися, як в нинішньому році пройде опалювальний сезон.

Газ дорожчає, тариф - залишається

Нещодавно на сайті Київської міської державної адміністрації (КМДА) з’явилося повідомлення про те, що тариф на теплову енергію в нинішньому році складе 2700-2900 гривень за гігакалорій. В минулому році цей тариф дорівнював 1654 гривні. Таким чином, підвищення складе 63-75%.

Ця інформація миттєво викликала хвилю занепокоєння серед киян, особливо незаможних, які моментально стали підраховувати, які цифри вони побачать у платіжках за опалення.

Реагуючи на суспільне збурення, київська влада видалила інформацію, яка стала його причиною і пустилася в роз’яснення, ніби її неправильно зрозуміли. Як повідомив "Апострофу" секретар постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Тарас Криворучко, тариф на тепло для домогосподарств в Києві в нинішньому опалювальному сезоні залишиться на тому ж самому рівні, що й минулого року.

КМДА на власному сайті також розмістила роз’яснення, в якому підтвердила, що для населення тарифи залишаться на рівні минулої зими. Проте для бюджетних та комерційних організацій вартість тепла має підвищитися. Це пов’язано зі стрімким зростанням вартості газу.

За повідомленням, нові тарифи розраховувалися ще влітку, виходячи з актуальної на той момент ціни газу - близько 11700 гривень за тисячу кубометрів. Проте з того часу вартість газу невпинно зростала. У серпні вона досягла 16000 гривень, у вересні - 17300 гривень, а на даний момент - вже майже 25000 гривень за тисячу кубометрів.

А оскільки 80% тарифа складає вартість газу, то й тариф має зростати практично в такій же пропорції. Якою саме буде ціна тепла для бізнесу та бюджетних організацій, в повідомленні КМДА не йдеться. Скоріше за все, вона буде змінюватися відповідно до того, якою буде поточна ціна газу.

В той же час, відносно низький тариф на опалення для населення вдається поки що зберігати завдяки тому, що місцеві органи влади покривають різницю між існуючим тарифом і реальною вартістю тепла за рахунок місцевих бюджетів.

Саме для того, щоб визначити розмір різниці, яка буде покриватися з бюджету, місцеві постачальники тепла і розраховують власні тарифи, подібні до тих, які оприлюднила (а потім сховала) київська адміністрація.

"Закон зобов’язує постачальників комунальних послуг розраховувати економічно обґрунтовані тарифи, - розповів "Апострофу" президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук. - Тому зараз вони такі розрахунки провели і подали в місцеві органи влади. Проте це зовсім не означає, що такі тарифи будуть встановлені для населення".

Фото: УНІАН

За словами, експерта, остаточні тарифи на тепло встановлюють не його виробники. Раніше це робив національний регулятор - Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). А з нинішнього року ці повноваження перейшли до місцевих рад. Тож остаточне рішення про тарифи ухвалюватимуть вони, виходячи з того, скільки можна доплатити з місцевих бюджетів на покриття різниці між тарифом та реальною ціною.

На сьогоднішній день в більшості населених пунктів (в тому числі і в столиці) діють тарифи минулого року. І ймовірно діятимуть до кінця опалювального сезону. Це передбачено спеціальним меморандумом, який нещодавно був укладений між урядом і місцевими органами влади. За цим меморандумом уряд зобов’язується відшкодувати громадам їхні витрати на покриття різниці в тарифах, залишивши на місцях частину податків.

Читайте також: Газу і вугілля Україні на зиму не вистачає, доведеться йти на поклін - експерт

Чи спрацює меморандум?

Втім, як буде працювати цей меморандум на практиці, наразі невідомо. Справа в тому, що це вже не перший такий документ, підписаний між урядом і громадами. Аналогічний меморандум існував і минулої зими. І місцеві органи влади дотрималися його положень, зберігши для населення попередні тарифи.

Проте уряд своїх зобов’язань не виконав: гроші на відшкодування витрат так і не надійшли на місця.

Загальна сума зобов’язань уряду за минулорічним меморандумом за підрахунками теплопостачальників складає близько 30 мільярдів гривень. На думку уряду, ця цифра суттєво менша - 22 мільярди. Проте, якою насправді є заборгованість уряду, не так уже й важливо, оскільки він все одно не повертає цих грошей.

Не отримуючи належних коштів, місцеві адміністрації не покривають свої борги перед комунальними виробниками тепла. Ті, в свою чергу, не розраховуються з постачальниками за газ, використаний минулої зими на опалення. А постачальники газу (облгази) є приватними підприємствами, які не мають жодного стосунку до меморандуму і вимагають погашення заборгованості через суди.

"Сьогодні є багато комунальних підприємств, чиї рахунки заблоковані через заборгованість за газ, - розповідає Арсентій Блащук. - Це перешкоджає їх нормальній роботі, розрахункам з іншими партнерами (постачальниками електрики, необхідних комплектуючих тощо). Ми звернулися через Асоціацію міст із закликом до уряду виконати свої зобов’язання для того, щоб рахунки всіх постачальників тепла були розблоковані до початку опалювального сезону. Проте на сьогоднішній день цього не сталося."

КотельнаФото: УНІАН

За словами експерта, якщо найближчим часом уряд все ж таки виділить громадам обіцяні кошти, виробники тепла зможуть розрахуватися за торішній газ, розблокувати рахунки і в нормальному режимі увійти в опалювальний сезон.

"Якщо ж цього не відбудеться, то у місцевих органів не залишиться іншого виходу, як підняти тарифи до рівня, який забезпечить можливість покривати плату за газ, - стверджує Арсентій Блащук. - Меморандум цьому не завадить, оскільки цей документ є "джентльменською угодою", виконання якої є добровільним і не накладає юридичних зобов’язань. Тож якщо якась місцева рада буде змушена підняти тарифи на тепло, то вона має на це повне право і нічим не порушить законодавства. За нашими підрахунками, таке підвищення може скласти в середньому 40%".

Тому якщо на початку сезону цифри в платіжках залишаться на попередньому рівні, згодом вони ще можуть дуже здивувати українців. Все залежить від того, чи дотримається уряд своїх зобов’язань за торішнім та нинішнім меморандумами.

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів