RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Старі пісні на новий лад: чи зможе "Нафтогаз" збільшити газовидобуток до 20 млрд кубометрів

Заяви голови НАК "Нафтогаз Україниу" Юрія Вітренка про плани збільшити видобуток газу в 1,8 разу у найближче десятиліття мають надто нереалістичний вигляд.

Так вважають експерти у сфері енергетики та економіки, які дали коментарі "Апострофу".

Так, 2016 року Вітренко вже обіцяв збільшити газовидобуток на 50% до 2020 року - "Укргазвидобування" мало вийти на річний обсяг видобутку на рівні 20 млрд кубометрів. Цього так і не сталося, хоча до кінця добігає 2021 рік.

"Якщо людина, яка шість років тому обіцяла збільшити видобуток на 50% і його не збільшила, то до її обіцянки за десять років наростити його вдвічі більше, ніж за попередні шість, я ставлюся так само, як і до попередньої", - каже експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.

Він нагадав, що у 2016-2018 роках Юрій Вітренко очолював наглядову раду "Укргазвидобування", проте реформ не відбулося.

Економіст Олексій Кущ також не дає позитивних прогнозів щодо цього питання.

"Зараз Вітренко взявся за стару дуду. П'ять років ми слухали байки про програму нарощування видобутку газу "Укргазвидобуванням" у рамках програми "20/20". Але 2020 рік настав, а 20 мільярдів (кубометрів) видобутку газу в рамках держкомпанії як не було, так і нема. Зате є технологічні втрати на 1,5 мільярда кубів на суму 14 мільярдів гривень за старими цінами і без ПДВ, "спалені у смолоскипах". Витрачено 3 мільярди доларів державних коштів, вилучених у населення через систему тарифів. Що потрібно зробити тепер? Покарати винних? Аж ніяк! Запустити програму "Тризуб" (тут чим патріотичніше звучить, тим більше грошей можна списати) і освоїти на неї вже 20 мільярдів доларів. Чого розмінюватися на дрібниці..." - прокоментував він.

"Тризуб" – це стратегія, яку у лютому 2020 року представив керівник інтегрованого газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов. На відміну від програми "20/20", "Тризуб" не має кількісних показників – ні за обсягами видобутку, ні за термінами.

Читайте матеріал повністю на "Апострофі": Де прибуток, а де збиток: у "Нафтогазі" назріває черговий скандал