RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українців попередили про літні блекаути: корисні лайфхаки, які допоможуть пережити відключення світла

В Україні влітку 2023 року у зв'язку з серйозними пошкодженнями електростанцій можуть знову бути перебої в електропостачанні. Не виключено, що спостерігатиметься дефіцит потужності.

Як пережити відключення світла з найменшими втратами для бюджету та комфорту - розповідає "Апостроф".

Читайте також: В Україні влітку можливі відключення електроенергії: експерти назвали причини і дали прогноз

Слід зазначити, що літні блекаути мають низку відмінностей від зимових. Одна з головних – тривалість світлового дня. Настання темряви вже о 16.00 у грудні на багатьох діяло більш гнітюче, ніж сам факт відсутності електрики. Очевидно, що нічого подібного влітку не буде, оскільки в цей час світло з раннього ранку до пізнього вечора – особливо у червні та липні.

Але є й зворотний бік медалі – навіть якщо не буде пекельної спеки, температура повітря все одно очікується досить високою. А це означає, що під загрозою опиниться вміст наших холодильників. І, якщо взимку під час тривалих блекаутів можна було виставити продукти, що швидко псуються, на балкон, то влітку така можливість цілком відсутня. І це насправді є проблемою.

Що робити в цьому випадку? По-перше, якщо минулої осені або взимку ви купили електрогенератор, його знову можна буде пустити в діло.

Раніше в інтерв'ю "Апострофу" радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко висловив думку, що українцям не варто поспішати продавати генератори та інші енергогенеруючі та енергозберігаючі пристрої: "Війна далеко не закінчена, і зараз неможливо передбачити, які складності та руйнування на нас ще чекають. Енергетики, звичайно, будуть робити все можливе для того, щоб електрика була постійно, проте не можна виключати виникнення локальних проблем, які набагато легше буде пережити, маючи генератор".

Однак, можливо, хтось уже продав свій генератор, сподіваючись, що небезпека блекаутів минула, а в когось його взагалі не було.

Але що робити, якщо ніяких енергогенеруючих агрегатів удома немає?

Найочевидніша відповідь – скоротити вміст холодильника (і, тим більше, морозилки) до мінімуму. На відміну від перших місяців війни зараз дефіциту продуктів у магазинах не спостерігається, а тому накопичення значних продовольчих запасів сьогодні не настільки актуальне, як тоді (зрозуміло, ситуація може змінитися, але 100%-ї впевненості не буває навіть у мирний час). Очевидно, що простіше зробити походи в супермаркет частішими, ніж викидати кілограми продуктів, що зіпсувалися.

Також варто перейти на приготування їжі на один - максимум два дні.

Але, якщо відключення почалися, а холодильник, як і раніше, сповнений, теж не потрібно опускати руки.

Почнемо з того, що дверцята холодильника та морозильної камери повинні по можливості залишатися закритими. У такому стані будь-який холодильник залишиться функціональним протягом чотирьох годин, а сучасні зможуть утримувати прийнятну температуру до 12 годин. Морозилка без підживлення електрикою протримається 24 години, а деякі навіть дві доби.

У продажу є спеціальні акумулятори холоду, які часто використовуються при тривалому перевезенні продуктів, що швидко псуються. Їх також можна покласти в холодильник (або навіть морозильник), і тоді він протримається без електропостачання довше.

Якщо таких акумуляторів немає, можна використовувати звичайні пластикові пляшки – їх потрібно наповнити водою та заморозити. Потім, коли відключиться світло, вони також продовжать час збереження прийнятної температури в холодильнику та у морозильній камері.

Додатково можна продовжити термін зберігання самих продуктів, що знаходяться в холодильнику. Зокрема, сирі м'ясо та рибу доцільно пересипати сіллю (перед приготуванням шматки м'яса та риби потрібно буде добре промити водою).

Сир рекомендується загортати в лляну тканину, просочену солоною водою, після чого перекласти у пергамент. А щоб не зіпсувалося молоко, його краще перекип'ятити, причому, додавши в нього трохи соди.

Що стосується овочів та фруктів, яких до літа ставатиме все більше, то найкраще їх зберігати в поліетиленовій або пластиковій упаковці. При цьому вони мають бути сухими. Тоді їхнє життя вдасться продовжити ще на кілька днів.

Напевно, у багатьох сім'ях з покоління в покоління передаються секрети про те, як зберегти свіжість тих чи інших продуктів якомога довше, так що не соромтеся запитувати своїх бабусь і дідусів. Ну і, звісно, на допомогу завжди прийде інтернет.

У будь-якому разі, головне правило ніхто не скасовував: попереджений – значить озброєний.

Раніше ми повідомляли про те, що Кабмін ухвалив рішення про продовження дії чинних тарифів на електроенергію ще на місяць - до 31 травня поточного року.

Вас також може зацікавити:

В Україні продовжили пільговий тариф на газ: кого стосується

Українцям можуть надати пільги на оплату холодної води: що потрібно знати

Підвищення цін на електроенергію буде і скоро - Юрій Бойко