RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влітку в Україні можливі проблеми зі світлом: як економити електроенергію, щоб не було відключень

Осінь та зиму Україна пережила в умовах відключення світла через масовані атаки окупантів по об'єктах енергетичної інфраструктури. Влітку відключення можуть повернутися, тож українців знову просять повернутися до звички економити електроенергію.

Як це правильно робити влітку, розповідає "Апостроф".

Так, через навантаження на енергосистему в піковий час під час спеки, що може збігатися з періодом ремонтів на електростанціях, відключення світла в Україні може повернутися.

Щоб цього уникнути, "Укренерго" рекомендує обмежити споживання електрики та не вмикати потужну побутову техніку з 8 до 11 години ранку та з 17 до 23 години вечора.

Завдяки такому методу навантаження на основні електричні мережі стануть у рази нижчими, що допоможе скоротити витрати на електроенергію. Крім того, перенесення роботи енергоємних пристроїв з 23.00 до 07.00 дозволить значно заощадити на оплаті. Для досягнення цієї мети потрібне встановлення двозонних або тризонних лічильників.

Читайте також: Ніколи не було і ось знову: поради українцям як прожити влітку без світла

Енергетики рекомендують у піковий годинник відключати такі прилади:

  • кондиціонер;
  • бойлер;
  • пральна машина;
  • електроплита;
  • традиційні лампи розжарювання (альтернатива замінити на LED).

Рекомендується також уникати використання електрочайників і натомість нагрівати воду на газовій плиті. Якщо це неможливо, слід наливати у чайник лише необхідну кількість води.

Щоб зробити економною роботу кондиціонера, не можна постійно вмикати й вимикати, оскільки найбільше електроенергії він витрачає на первинне охолодження повітря. Так, по можливості кондиціонер потрібно використовувати літом в період з 11 до 17 години та при необхідності вночі після 23 години, не вимикаючи, а відключати тільки на години пік. Крім того, цього літа українців просять виставляти на кондиціонері температуру на кілька градусів вище за звичайну. Економити електроенергію допоможе і своєчасне техобслуговування кондиціонера. - кожні 3-4 місяці активної роботи. Це може допомогти усунути бруд, бактерії та знизити ефективність роботи приладу до 15%.

Для зниження споживання електроенергії холодильником рекомендується:

  • завжди остуджувати до кімнатної температури гарячу їжу перед поміщенням у холодильник;
  • уникати непотрібного відчинення дверцят, не залишати її надовго відчиненими;
  • залишати вільний простір для циркуляції прохолодного повітря, це дозволяє зберегти температуру та мінімізувати включення режиму активного охолодження;
  • використовувати акумулятори холоду, сухий лід або пляшки із замороженою водою, щоб холодильник довше "тримав холод", не включаючись на охолодження (потрібно регулярно оновлювати "запас" у камері).

Раніше ми писали, що у ДТЕК розповіли, чи можливі віялові відключення світла влітку.

  • Вас може зацікавити:

Підвищення тарифів на світло: скільки платять українці від реальної ціни і яка може бути

Платіжки зростуть на сотні гривень: в Раді назвали новий тариф на світло

Як зняти і передати показання лічильника на світло: усі подробиці