RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В "Нафтогазі" розповіли, коли зупинять транзит російського газу

Після закінчення терміну дії контракту наступного року Нафтогаз не продовжуватиме транзит російського газу. Україна готова до розірвання контракту на транзит блакитного палива в Європу у будь-який момент, а Росія не виконує умови угоди.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов інтерв'ю "Радіо Свобода".

Читайте також: Ціна свободи: коли Європа відмовиться від російського газу

"Газпром" не сплачує за своїм контрактом по напряму ГВС "Сохранівка" (знаходиться фактично в окупованій зоні), тому "Нафтогаз" недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати (транзит – "Апостроф"), і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти "Газпрому" для виконання своїх зобов'язань", – зазначив він.

Водночас Чернишов наголосив, що українська сторона продовжує транзит лише для підтримки Євросоюзу, який планує відмовитись від російського газу до 2027 року. Через це ЄС не наполягає на продовженні українського транзиту.

"Не існує інших причин, але ми не можемо позбавити сьогодні деякі країни Євросоюзу, які, до речі, є нашими партнерами, можливості отримувати блакитне паливо і готуватися до зими", – уточнив глава Нафтогазу.

Раніше ми розповідали, що дієвого способу повернути переплату за доставку газу наразі не існує. У Нафтогазі радять звернутися до компанії, де залишилася переплата.

  • Вас може зацікавити:

Росія випускає гази: що відбувається з "Газпромом"

Чи можливе зниження цін на газ в Україні: Чернишов дав відповідь

Нічого не знаємо: в Нафтогазі відхрестилися від боргу українцям за доставку газу