RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Позбутися залежності від російської "ядерки" Росії реально? Чим Україна може допомогти Заходу

Україна може допомогти країнам Заходу позбутися залежності від російських ядерних технологій.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

США та, особливо, Європа, на сьогодні дуже залежать від Росії в атомній галузі. Зокрема йдеться про ядерне паливо, яке використовується на АЕС, що були побудовані за радянськими технологіями.

Україна вже звільнилась від залежності від ядерного палива з РФ і готова допомогти це зробити іншим країнам.

Ба більше, наразі існують плани побудувати в Миколаївській області власний завод з виробництва ядерного палива, продукція якого буде відправлятися на експорт.

Проте експерти невпевнені, що ця ідея спрацює.

"Україна не володіє власною технологією виробництва атомного палива, — розповів "Апострофу" керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Псіхея" Геннадій Рябцев. - Тому при будівництві такого заводу може бути використана російська чи американська технологія. З очевидних причин перший варіант є абсолютно нереальним. Проте Westinghouse також навряд чи стане передавати Україні свою технологію — для нього це економічно невигідно. Так що розмови про власне виробництво, які тривають вже три десятиліття, є нереальними проектами".

Втім, Україна все ж таки володіє активом, який може бути корисним для європейських країн — це кваліфікація і досвід вітчизняних енергетиків, які вже здійснили такий перехід на всіх українських АЕС.

"Цей досвід може бути дуже цінним для тих країн, які сьогодні ухвалюють рішення про перехід на паливо Westinghouse, - сказав виданню голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Сергій Денісенко. - Технологія цього процесу є досить складною, тож в Європі може виникнути попит на технічну та консультативну допомогу наших інженерів, які вже її опанували та мають значний досвід експлуатації американського палива".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Зіскочити з ядерної голки: Захід відмовляється від російського "мирного атому"

  • Вас також може зацікавити:

Путін скаженіє: диктатор лякає навчанням з "ядеркою" і звинувачує Захід

Кремль погрожує ударами ще одній країні НАТО: що відомо

Затія окупантів запустити ЗАЕС дуже небезпечна - в Україні забили тривогу