RU  UA

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

Всі новини

Затія окупантів запустити ЗАЕС дуже небезпечна - в Україні забили тривогу

Наміри Росії приєднати окуповану нею Запорізьку АЕС до власної енергомережі та запустити її в роботу є дуже ризикованими і можуть призвести до серйозної аварії.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла засновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України" Ольга Кошарна.

Читайте також: На території ЗАЕС вибухнув дрон, пошкоджено два реактори

Наразі всі шість енергоблоків Запорізької АЕС зупинені, тож станція не виробляє енергію.

"Вони (росіяни) хочуть підключити ЗАЕС до власної енергосистеми і запустити в нинішньому році в роботу хоча б один блок. 40 років тому перший блок станції почав виробляти енергію. І росіяни хочуть використати цю круглу дату в пропагандистських цілях - до ювілею знову підключити ЗАЕС до російської енергосистеми", - сказала Ольга Кошарна виданню.

За її словами, запуск ЗАЕС зараз є вкрай ризикованою затією, адже станція більше двох років знаходиться під окупацією, і протягом цього часу на ній не проводилися належні ремонти і обслуговування.

Експертка розповіла, що ще восени 2023 року місія МАГАТЕ виявила сліди солей бору в парогенераторах трьох енергоблоків, і це свідчить про виникнення пошкоджень трубопроводів, які безпосередньо контактують з радіоактивними збірками всередині реактора.

"Тим часом, у атомному реакторі під час роботи відбувається ланцюгова реакція, внаслідок якої утворюються радіонукліди йоду-131 і цезію-137, які є найнебезпечнішими в разі аварій на АЕС. Тож для того, щоб запустити енергоблок, потрібна впевненість, що все обладнання є повністю справним. Такої впевненості в даних умовах бути не може", - каже Кошарна.

До того ж, на ЗАЕС зараз немає кваліфікованого персоналу, оскільки більшість українських робітників станції відмовились працювати на окупантів. Водночас російські фахівці не можуть працювати на Запорізькій АЕС, адже обладнання станції за роки незалежності пройшло глибоку модернізацію з використанням вітчизняних і західних технологій, які невідомі росіянам.

"Тож плани запуску ЗАЕС в роботу тягнуть за собою підвищені ризики. Некваліфікований персонал, деградація обладнання і систем безпеки, а також нестача води, яка виникла через підрив Каховської ГЕС, - все це разом значно збільшує ймовірність виникнення аварій на станції", - резюмувала Ольга Кошарна.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

  • Вас також може зацікавити:

Масовані удари по енергооб'єктах в Україні: якої мети хоче досягти Росія

Росіяни готують операцію під фальшивим прапором на ЗАЕС – Генштаб

На українців чекають темні часи: головні наслідки удару по Трипільській ТЕС