RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гуртом легше: як і коли Росію викинуть із ринку ядерних технологій

Багато країн, включаючи США, все ще залежать від російських ядерних технологій

Багато країн, включаючи США, все ще залежать від російських ядерних технологій АЕС Каттеном у Франції Фото: Wikipedia

Атомна енергетика залишається чи не єдиним сектором російської економіки, проти якого досі не запроваджені західні санкції, при тому, що він є важливим джерелом поповнення бюджету країни-агресора, а отже, і фінансування війни проти України. Проте п'ять ядерних держав вирішили об'єднати зусилля та спробувати посунути Росію з ринку атомних технологій. "Апостроф" розбирався, що задумали США та їхні союзники, і чим це загрожує РФ.

П’ятеро на одного

П’ять країн, що входять до "Великої сімки", - США, Велика Британія, Канада, Японія та Франція - створили альянс, спрямований на витіснення Росії з міжнародного ринку ядерної енергетики.

Про створення альянсу було оголошено 16 квітня під час зустрічі представників G7 в японському місті Саппоро.

Країни "п’ятірки" мають намір розширити виробництво в сфері ядерної енергетики для того, щоб подолати в першу чергу власну залежність від Росії, а також запропонувати альтернативу тим країнам, які використовують електростанції, побудовані за радянськими проєктами або мають намір такі станції збудувати в майбутньому.

"Канада, Франція, Японія, Велика Британія і США визначили потенційні напрямки співпраці у сфері ядерного палива для підтримки стабільного постачання палива для діючих реакторних парків сьогодні, створення умов для розробки і розгортання палива для перспективних реакторів завтрашнього дня, а також для зменшення залежності від російських ланцюгів постачання", - говориться в спільній заяві учасників альянсу.

Читайте: Туман війни: ЗСУ готують дві наступальні операції

Таке рішення є дуже актуальним, оскільки атомна галузь до останнього часу залишалася практично єдиною в Росії, на яку не було накладено дієвих санкцій. Вона продовжує залишатися значним джерелом доходів для російського бюджету. І хоча Україна та низка інших держав вже протягом декількох місяців просувають ідею запровадження санкцій щодо російського "мирного атому", світові гравці до останнього часу зволікали з вирішенням цього питання.

Тільки нещодавно справа почала зрушувати з місця. Зокрема, уряд США впровадив санкції проти ключових підприємств, які входять до складу російської корпорації "Росатом".

"В першу чергу це компанія Rusatom Overseas, яка займається будівництвом АЕС за кордоном, - розповіла "Апострофу" експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна. - Також під американські санкції потрапили "Ковровський механічний завод", який виготовляє обладнання для ізотопного збагачення урану, володимирське виробниче об’єднання "Точмаш", яке виробляе атомне обладнання, і науковий інститут "Атомстрой", який займається розробкою обладнання для поводження з радіоактивними відходами".

Аналогічні санкції пропонується впровадити і в Європейському Союзі. Зокрема Міністерство економіки Німеччини звернулось до Європейської комісії з пропозицією включити обмеження по відношенню до "Росатома" вже в наступний санкційний пакет. Проте поки що досягти загальної згоди в цьому питанні не вдається. Звичайно, в першу чергу це зумовлене незмінною "особливою думкою" Угорщини, яка традиційно стоїть на заваді будь яким намаганням обмежити Росію.

Проте є і інші країни, які не можуть одразу відмовитися від послуг російського атомного сектора. Окрім Угорщини це Чехія, Словаччина, Болгарія і Фінляндія, які експлуатують електростанції з реакторами радянського типу і через це залежать від постачання російського палива. А на те, щоб перейти на паливо інших виробників, потрібен час.

"Для того, щоб переконати країни, які користуються послугами "Росатома", відмовитися від них, необхідно запропонувати їм реальну альтернативу, - пояснює в коментарі "Апострофу" голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Сергій Денісенко. - Необхідно збільшити виробництво ядерного палива та провести модернізацію станцій. До того ж, слід мати на увазі, що намагаючись зберегти свій вплив, Росія вдаватиметься до різноманітних методів протидії, зокрема і до демпінгу. Тому витіснити її з ринку виключно економічними методами буде дуже важко. Знадобляться свідомі політичні рішення урядів про відмову від російської продукції. На це і будуть спрямовані зусилля новоствореного альянсу".

На думку керівника спеціальних проєктів науково-технічного центру "Псіхея" Геннадія Рябцева, на комплексне вирішення всіх питань щодо посунення РФ з ядерного ринку, знадобиться не менше десяти років. Адже Росія не лише будує за кордоном електростанції і постачає для них паливо. Вона також є дуже потужним гравцем на ринку постачання уранової сировини. І це ставить в залежність від неї не лише країни, які експлуатують електростанції, але і інші ядерні держави.

"Росія утримує величезну частку на ринку збагаченого урану, який є сировиною для виготовлення ядерного палива - 39%, - погоджується Ольга Кошарна. - Франція і Британія, які утримують друге і третє місця, разом контролюють близько 31% ринку. На Китай припадає близько 15%. В той же час, в США збагачення урану майже не відбувається. Вони закуповують його за кордоном, причому чверть постачання йде з Росії. Зараз в країні почали розгортати виробництво збагаченого урану, але на це знадобиться 4-5 років".

Завод зі збагачення урану в СШАФото: Wikipedia

Відтак перед альянсом в першу чергу стоїть задача наростити об’єми збагачення урану для того, щоб позбутися залежності від Росії. Тим більше, що досвід газового ринку підказує, що вона сама будь-якої миті може припинити постачання, поставивши інших учасників ринку в дуже важке становище.

"Об’єднання зусиль п’яти ядерних держав дозволить збільшити виробництво в тих секторах ринку, де лідирує Росія, - говорить Ольга Кошарна. - І при цьому - скоординувати зусилля і розподілити витрати між учасниками. Це дасть можливість через деякий час викинути Росію з цього ринку".

За словами експертки, підготовка до створення альянсу розпочалася ще в минулому році, що дещо парадоксальним чином відбилося на економічних результатах "Росатома", - вони значно покращилися порівняно з попередніми періодами.

"Попит на продукцію "Росатома" в 2022 році значно виріс, - розповідає Кошарна. - Завдяки цьому його дохід виріс на 20% порівняно з 2021 роком. Наприклад, Франція, в 2021 році купила російської уранової продукції на 92,5 мільйони доларів, а в 2022 році майже вчетверо більше - на 359 мільйонів. Сполучені Штати також збільшили закупівлі з 600 до 800 мільйонів доларів. Таким чином основні гравці ринку зробили запаси на той період, який необхідний для того, щоб збільшити власне виробництво збагаченого урану".

Також учасники альянсу будуть пропонувати країнам, які експлуатують радянські реактори, відмовлятися від закупівлі російського палива. Відповідні технічні рішення вже існують: за останні роки Україна провела модернізацію своїх реакторів, на які завантажує паливо американської фірми Westinghouse. Цей досвід можна масштабувати і на аналогічні електростанції в інших країнах.

Правда, такий перехід потребує певного часу і витрат, адже американські технології можуть виявитися дорожчими за російські.

"Порівняти ціни на паливо Westinghouse і "Росатома" досить важко, адже цей ринок дуже обмежений, і всі угоди є конфіденційними, - говорить Ольга Кошарна. - Можна припустити, що американське паливо дещо дорожче. Проте воно і має вищу якість. За свідченням експертів, у нього більший ступінь вигоряння, завдяки чому з однієї тепловиділяючої збірки можна отримати більше енергії. До того ж, якість збірки російських ТВЕЛів відчутно нижча. В них періодично відбувається розгерметизація, яка призводить до забруднення води в першому контурі реактора. Її потім треба чистити від радіоактивності. А це вимагає додаткових витрат, які впливають на кінцеву вартість енергії, яка виробляється на АЕС".

Не украв - день пропав

Треба зауважити, що Росія також працює над вдосконаленням власних технологій. Але робить вона це в звичайний для неї спосіб - краде і мародерствує.

Про це стало відомо з листа Міністерства економіки США на адресу "Росатома", в якому американскький уряд застерігає Росію від заволодіння технологіями, які використовуються на Запорізькій АЕС, що тимчасово окупована РФ. В листі повідомляється, що ці технології мають подвійне призначення і підлягають експортному контролю з боку уряду США. І доступ до них неуповноважених осіб є порушенням американських законів. Такими неуповноваженими особами є "керівники", надіслані на ЗАЕС "Росатомом", зокрема окупаційний "директор" Олег Романенко, якому Офіс генпрокурора України вже висунув звинувачення в кримінальних злочинах, зокрема в порушенні правил і звичаїв ведення війни.

Очевидно, Сполучені Штати отримали інформацію про те, що росіяни намагаються заволодіти технологіями, які використовуються на станції (окрім ядерного палива від компанії Westinghouse на станції також присутні американські учбові програми для персоналу з комп'ютерними програмами, обладнання з системи фізичного захисту та сховища відпрацьованого ядерного палива). І, скоріше за все, саме з цим пов’язане практично одночасне з відправленням листа впровадження американських санкцій проти "Росатома".

Проте навряд чи це спинить росіян, які сьогодні здійснюють керівництво станцією.

"Заборонити Росії викрадати технології зараз неможливо, - говорить Геннадій Рябцев. - "Паралельний імпорт", а по суті, викрадення чужої інтелектуальної власності, сьогодні став офіційною політикою держави. Керівництво на найвищому рівні закликає росіян користуватися "піратською" продукцією. Тож спонукати Росію поважати міжнародні правила - практично марна праця".

За словами експерта, нинішнє російське керівництво повертається до практик Радянського Союзу, який системно займався промисловим шпигунством і без жодних обмежень копіював іноземні вироби на тому рівні якості, який був доступний радянським виробництвам. Цьому сприяє триваюче капсулювання РФ, оскільки обов’язковою умовою поширення таких "піратських" практик є наявність "залізної завіси", за якою не діють міжнародні правила. І доти, поки в Росії існує нинішнє керівництво, країна не повернеться до цивілізованого світу.

Тож заходи, які впроваджують країни новоствореного альянсу проти Росії, є цілком виправданими і, будемо сподіватися, ефективними, адже так вчиняють з тими, хто нахабно порушує правила.

Читайте також: Не поспішайте продавати генератори, війна ще не закінчена – радник прем'єр-міністра України

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі