RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Українцям готують різке підвищення тарифів на світло: коли чекати і чи будуть блекаути

Підвищення тарифів на електроенергію в Україні може сягнути близько 4 грн/кВт-год. Влітку також вірогідне введення графіків відключення світла.

Про це повідомило кілька джерел в уряді та на енергетичному ринку.

Читайте також: В Україні загроза нових відключень світла: коли це може статись

Ймовірність підвищення тарифу підтвердили і у Міністерстві енергетики.

“Очевидно, що незначне підвищення тарифів таки відбудеться. Просто зараз рішення ще не ухвалене – тривають дискусії та розрахунки. Але найімовірніше це відбудеться найближчим часом”, - сказала заступник міністра енергетики України Світлана Грінчук.

Народний депутат Олексій Кучеренко також повідомив про те, що за його даними, новий тариф обговорюється в межах 3,5-4 грн/кВт-год.

Підвищення тарифу може статися з 1 червня чи з 1 липня. Проте це буде лише черговий – другий етап зростання ціни електроенергії для населення.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що наступний етап підвищення буде до ринкового рівня – до 5,5 грн/кВт-год. Зараз ринковим тарифом вважається 8 грн/кВт-год.

Необхідність підвищення тарифу в уряді пояснюють нестачею коштів на відновлення енергетики після нової хвилі атак на енергосистему з 22 березня 2024 року.

В той же час очікується складна ситуація з енергетикою влітку. Необхідність введення графіків відключення залежатиме від цілої низки факторів: яку кількість ТЕС вдасться відновити й запустити, наскільки успішними будуть наступні атаки РФ на енергосистему. Влітку, цілком можливо, "Укренерго" знову доведеться використовувати графіки стабілізаційних відключень електроенергії.

Раніше ми розповідали, що в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами.

  • Вас може зацікавити:

У столиці вимикатимуть світло: хто сидітиме без електрики

Чи зростуть тарифи на світло: у Міненерго пояснили, до чого готуватися

Імпорту електроенергії може не вистачити: українців попередили про планові відключення світла