RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В НБУ розповіли про геополітичні ризики для України: опубліковано звіт

Геополітичні ризики для України в останні кілька місяців знизилися, що підтверджує Індекс геополітичних ризиків (GPR).

Про це йдеться в Звіті про введення заходів захисту Національного банку України.

Як зазначається в огляді, значення індексу в липні 2019 року, практично досягло рівня, який був зафіксований в середині 2013 року.

Агрегований світовий індекс в липні також істотно знизився, що пов'язано з ситуативним зменшенням напруги в поточних геополітичних конфліктах і спробах ввести нові протекціоністські заходи, підкреслили в НБУ.

"У той же час валютний ринок залишається досить вразливим до шоків як внутрішнім, так і зовнішнім. Зокрема, залишаються суттєвими внутрішні політичні та геополітичні ризики, пов'язані зокрема з триваючим військовим конфліктом на Сході України", - йдеться в огляді НБУ.

Індекс геополітичних ризиків (GPR) оцінює агрегований рівень геополітичних ризиків в світі шляхом підрахунку в провідних світових і регіональних виданнях кількості слів, які вказують на геополітична напруга. Його сконструювали Даріо Кальдара (Dario Caldara) і Маттео Яковеллі (Matteo Iacoviello).

Окремо розраховують індекси для ринків, що розвиваються, зокрема України. Індекс широко використовують міжнародні експерти, зокрема МВФ.

Як повідомляв "Апостроф", названі терміни скасування мораторію на землю .