RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Створення при Порошенко Нацкомісії по тарифам: КСУ прийняв резонансне рішення

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг".

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКУ була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Раніше повідомлялося, що НКРЕКУ утворив президент Порошенко указом від 27 серпня 2014 року № 694. Пізніше - 22 вересня 2016 року - Верховна Рада прийняла Закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", яким було передбачено, що НКРЕКУ є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє президент.

КС визнав, що утворивши НКРЕКУ своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи. Також Конституція не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЕКУ.

Крім того, КС вирішив, що визначений законом статус НКРЕКУ не відповідає Конституції. За своїми функціями, завданням та повноваженням НКРЕКУ по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому згідно з Конституцією закон повинен був визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКУ в систему органів виконавчої влади і управління її роботою Кабінетом Міністрів.

Як повідомляв "Апостроф", НКРЕКУ визначив механізм роботи відновлюваної енергетики в умовах нового енергоринку.