RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Додатковий "податок" на імпорт у вигляді збору 10%: кого не торкнеться, а кому доведеться платити

В Україні планують запровадити додатковий 10-відсотковий збір з операцій з обміну валюти для імпортних закупівель для бізнесу. Його ініціювали Кабмін та НБУ.

Про це повідомив заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Ярослав Железняк.

"Це буде не мито 10%, а збір на валютообмінні операції з купівлі імпорту. Це буде стосуватися тільки бізнесу, тому на звичайні операції картками громадян ("фізиків") за кордоном він не поширюється. На операції з капіталом теж не повинно поширюватися (відсотки за кредитами, повернення тіла кредиту тощо). Якихось винятків для певних товарів (наприклад, палива) не передбачається", - пояснив сутність збору Железняк.

Водночас такі норми збору дають багато способів для ухилення від оподаткування. Зокрема, валютообмінні операції для імпорту можна проводити через фізичних осіб. Варто зауважити, що зараз законопроєкт перебуває на стадії розробки, і його фінальний текст ще не готовий.

"Хотіли вносити через тиждень (близько 10 серпня. – Ред.) і відразу гнати в зал. Зараз через розголос відклали до кінця серпня. Відповідно, поки план авторівприйняти його десь у вересні, та діяти він маєдо кінця воєнного стану", – написав Железняк.

Уряд розраховує, що 10-відсотковий збір з імпорту зменшить попит на іноземні товари і, відповідно, тиск на гривню. Істотний мінус запровадження такого збору - подорожчання абсолютно всіх імпортних товарів, послуг, а також товарів українського виробництва, які використовують імпортні компоненти.

Читайте також матеріал "Апострофа": Збір із імпорту: що дасть 10% з кожного ввезеного в Україну товару