RU  UA

Лебедине царство у Києві: як живуть птахи і чи варто хвилюватись за їх

Понад 4 десятки лебедів оселилися на столичній Оболоні. Пернатих щодня приходять підгодовувати місцеві жителі. Одні варять баняки каші, інші спеціально купують рибу, а дехто встеляє берег овочами.

Подробиці у сюжеті Марини Білоножки у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Пернаті тішать око місцевих жителів, позують перед камерами та змагаються за їжу з іншими мешканцями водойми - качками й чайками. Жителі Оболоні кажуть, що бачать лебедів тут уперше.

Тим часом у соцмережах розгорівся скандал: кияни переймаються, як птахам пережити морози та не загинути від людської опіки - буханок хліба й сухарів.

“З їжею там погано, вони готові з рук їсти. Народ ходить фотографує і максимум хлібом балують, що в жодному разі робити не можна, це небезпечно для їхнього життя", – пишуть користувачі Facebook.

Ветеринари розповідають, що лебеді-шипуни, що оселилися на Оболоні не дикі, а паркові. Тож зимувати в Україні для них звична річ. А місцеві жителі не бачили їх раніше лише через те, що птахи постійно мігрують Київською областю.

“Скажімо, влітку вони плавають на одному великому озері, яке не замерзає, їдять водорості, їдять рибку і все, що там їм потрібно, як тільки це озеро замерзає, вони відчувають це за 2-3 дні, здіймаються зграєю, і відлітають на інше озеро, яке ще не замерзло”, – розповідає ветеринар Марія Микитюк.

Та і голодувати паркові лебеді точно не будуть. Про птахів є кому подбати. Місцеві жителі Ростислав і Вікторія, наприклад, принесли на набережну цілу каструлю крупи.

“Пшеничку запарили. Щас перевірятимемо, гаряча - не гаряча, тому що не можна гаряче”, – розповідає Вікторія.

Як кажуть фахівці, про те, що хлібом годувати лебедів заборонено - знають майже всі. Однак про те, що крупи варити не варто - потрібно ще нагадувати.

"Варена каша, ви самі розумієте, що за 20 хвилин на морозі вона замерзне і ніхто її їсти не буде, а зерно можна буде поїсти і пізніше”, – розповідає ветеринар Марія Микитюк

Поки у паркових пернатих раціон різноманітний, а береги встелені корисною крупою, рибою та овочами.