RU  UA

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

"Історія влаштує нам новий "Нюрнберг": у Катюжанці знайшли щоденник російського окупанта

У селі Катюжанка Київської області, яке майже місяць перебувало під окупацією, знайшли щоденник ймовірно російського військового, який був із ФСБ.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Щоденник знайшли на території місцевої школи, де був командний пункт окупантів. Російський військовий на обкладинці свого зошита написав, що 24 лютого він перетнув кордон України, а 28 лютого вже прибув до Катюжанки.

"Наш вчитель, моя дружина знайшла щоденник в одному з кабінетів, який вів, швидше за все, один із офіцерів. І, при тому, швидше за все – правник або представник Федеральної служби безпеки (ФСБ) РФ. Там це по контексту можна зрозуміти", - розповів директор цієї школи Микола Микитчик.

У самому зошиті він записав свої роздуми щодо справжніх намірів російської армії прибуття в Україну, він аналізує воєнну стратегію Росії та розповідає, як проводив у Катюжанці допити українців. Також у щоденнику вказується ім'я автора - Костянтин.

Свої роздуми окупант оформляв заголовками.

"Їхали на навчання, а потрапили на війну... а чи війна…", - йдеться в одному із заголовків.

З його записів стало відомо, що виїхав він із своїми товаришами по службі із Смоленська через Білорусь, звідти в Україну.

Фото: radiosvoboda.org

"Досі не змирився з тим, що я перебуваю в чужій державі, досі не вірю у війну. Досі не знаю, чи правильно все це... Бісить, що ніхто не говорить правду про втрати, про реальність бойових дій, тільки й чую, що "Справа наша вірна, перемога буде за нами!" Та чи вірна ця справа? Залізти в чужу країну і бомбити її міста?", - написав чоловік.

Він поділився своїм відчуттям, що дії російської армії в Україні історія назве другим гітлеризмом.

"Хотіли бліцкриг, а в результаті… сіли на п'яту точку. Є відчуття, що історія назве наші дії другим гітлеризмом і влаштує черговий "Нюрнберг", я вихляти не стану, винний, був, воював, шкодую!", - йдеться у нотатках.

Костянтин також критикував російських військових. За його словами, артилерія "маже", безпілотники туплять, самі війська не злагоджені, багато трьохсотих та двохсотих, а саме командування у доповідях каже лише про уявний успіх.

Він написав 15 березня, що можливо за місцем їхнього перебування буде організований Об'єднане угруповання військ (сил) або пункт тимчасової дислокації.

"У повітрі витають чутки про контрнаступ укр. Нібито країни допомагають особовим складом та технікою. Але це лише чутки", - написав окупант.

У щоденнику він також розповів, як проводив допит 12 людей, серед яких був священник. Допитував він разом із ще близько 13 окупантами.

Фото: radiosvoboda.org

"Усі – нацисти. Я був безжальний, розпинав їх перехресними, індивідуальними та нічними допитами... В черговий раз довелося допитувати священника, не можу сказати, що був м'яким, аж ніяк – суворість та професіоналізм мною були виявлені із суто самовіддачею, що викликало захоплення спеців з ФСБ. Допити відбуваються успішно, інформативно, обіцяють надати для допиту протестантського пастора. Якщо йому є що приховувати, я з'ясую це, як би він не хитрував, на таких товаришах я, як то кажуть, собаку з'їв!", - йдеться у зошиті загарбника.

Незважаючи на свій "професіоналізм", Костянтин поскаржився, що його не беруть на бойове завдання.

"Довго я оббивав пороги, щоб домогтися дозволу – у відповідь переконують, що це небезпечно, а мою голову треба берегти, у кожного своя війна, і не завжди вона на полі, у перестрілці, що моя роль не менш важлива, що мною вже багато зроблено для перемоги російської зброї", - зазначив він.

Крім того, він додав, що колеги вище рангом вважають, що він може стати у майбутньому співробітником контррозвідки, обіцяли допомогти з підготовкою та перебуванням в академії. Він також повідомив, що хотів би бути суддею.

Останній допис окупанта був 19 березня.

Фото: radiosvoboda.org

Нагадаємо, у мережі з'явився щоденник російського окупанта, знайдений у звільненому Тростянці в Сумської області. Він пише про грабунки, трупи та любов до своєї дружини.