RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Києві пропонують повернути колишню назву вулиці Лаврській: петиція

У Печерському районі в центрі Києва можуть перейменувати вулицю Лаврську на честь гетьмана Івана Мазепи. Саме таку назву вулиця носила з 2007 по 2010 роки.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на відповідну петицію, опубліковану на офіційному сайті Київської міської ради.

Читайте також: Звіринецька, Варшавська та інші: у Києві перейменують низку станцій метро та вулиць

"Відновити справедливість – повернути вулиці Лаврській ім'я гетьмана Мазепи!" – вимагає автор петиції Андрій Лупак.

Чоловік зазначає, що у 2010 році депутати Київради перейменували частину вулиці Івана Мазепи на Лаврську перед візитом до столиці патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва). За його словами, у той період "регіонали" спільно з блоком Черновецького незаконно просунули рішення про перейменування всупереч Регламенту Київради та вимогам законодавства.

"Пропоную спільними зусиллями відновити справедливість – замість нав'язаної московською церквою та режимом Януковича назви Лаврська повернути вулиці ім'я Івана Мазепи. Один із найвидатніших державних діячів в історії Українського народу та меценат, який перебудовував Києво-Печерську Лавру, заслуговує на увічненість у назві цієї вулиці", - вказує автор петиції.

Він також називає одну із причин, чому повернення вулиці імені Мазепи досі не відбулося. Це нібито відбувається через необхідність зміни нумерації будинків. Активіст опублікував свою пропозицію, як можна мінімізувати незручності для мешканців вулиці:

  • ділянку від площі Слави до вулиці Добровольчих Батальйонів перейменувати на Івана Мазепи з відновленням нумерації, яка була до липня 2010 року (до речі, ця нумерація є у документах на право власності мешканців вулиці);
  • ділянці від вулиці добровольчих батальйонів до Наводницької площі повернути історичну назву Новонаводницька, яку вона мала до 1981 року. Для цієї ділянки змінювати нумерацію немає потреби.

Петиція про перейменування вже зібрала 2311 голосів із 6 000 необхідних. Кияни мають ще 41 день, щоб підтримати автора звернення.

Нагадаємо, раніше у Києві перейменували вулицю Валі Котика на честь міста-побратима столиці України – Віденська.