RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Києві діють унікальні фонтани Термена, яким більше 100 років: фото і історія пам’яток

Київ, як тепер, так і наприкінці XIX-початку XX століття важко уявити без фонтанів. У столиці досі діють сім фонтанів, виготовлених на заводі Термена ще в ті часи. Перший фонтан було встановлено у 1870-х на Європейській площі столиці.

Про історію фонтанів розповів ресурс "Спрага": у Києві цікаво".

Читайте також: На місці готелю був сквер: як виглядала Європейська площа у Києві у 1950-ті, фото

Так, повідомляється, що сім абсолютно однакових чавунних конструкцій було виготовлено на території заводу Олексія Термена ще на межі 19-20 століть, і поступово вони були встановлені у різних куточках Києва: сквер неподалік Золотих Воріт, Маріїнський парк, парк Івана Франка, сквер на вул. Гончара, Михайлівська площа, Поліцейський сквер на вул. Антоновича.

Дата створення фонтанів тісно пов'язана з початком функціонування загальноміського водогону в Києві. Ініціаторами виготовлення цих конструкцій якраз і стали представники київського товариства водопостачання, а виконавцями замовлення були обрані висококласні фахівці заводу О. Термена. Ціна кожного виробу на той час була просто фантастичною – 6 тис. рублів, але ці капіталовкладення цілком виправдали себе.

В основу розробки фонтанів лягли особливості популярного на той час фонтану, розташованого в Парижі на площі Вогезів (квартал Маре). Архітектором став Олександр Шіле, він вибрав форму чаші квітки із контуром, прикрашеним литими масками левів.

Спочатку фонтани Термена виконували не так декоративну, як практичну роль, адже саме вони служили джерелом води для місцевого населення (за 1 копійку можна було набрати 6 відер води для господарських потреб, напоїти худобу, а попити з фонтану можна було абсолютно безкоштовно).

Практично всі фонтани, виготовлені на заводі Термена, стоять на тих же місцях сьогодні. Винятком стали лише 3 конструкції, розташовані на Софійській площі, Європейській площі та площі Українських Героїв. Фонтан з території Софійській площі було перенесено до скверу на вул. О.Гончара.

Раніше ми показували, як виглядав київський Поділ в старовину.

Вас також може зацікавити:

Місце, оповите легендами: на Щекавиці в Києві збереглися унікальні будинки минулого століття, фото

Як мінялась Воздвиженка - одна з найдавніших вулиць Києва: архівні фото

Тиха розкіш на околиці мегаполісу: як виглядають легендарні Святошинські дачі у Києві, фото