RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Улюблене місце відпочинку киян: як змінювалися легендарні фонтани з Майдану Незалежності, фото

Без фонтанів складно уявити Майдан Незалежності: від початку 19 століття і до наших часів це невід'ємна частина головної площі країни.

Історію фонтанів на Майдані Незалежності розповість "Апостроф".

Читайте також: Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку 19 століття

Перший фонтан на сучасному Майдані Незалежності (тоді - ще Хрещатицькій площі) спорудили в 1840-х. Це був водорозбірний пункт, він же поїлка для худоби, і він же пожежний резервуар. У народі його йменували "Урод".

На початку XX ст. влада міста вирішила облаштувати сквер біля розбірної колонки на площі, посеред скверу в 1909 році встановили невеликий чавунний фонтан. Фонтан був влаштований на міські кошти і недоступний для потреб городян.

Після більшовистської революції фонтан зник. Після того як Києву повернули столичний статус, скверу знову реконструювали. Був запропонований новий варіант фонтану у вигляді чавунної чаші, у підніжжя якого прилаштувалися бронзові статуї радянських фізкультурників. Роботи з благоустрою провели у 1935-му, після чого фонтан зайняв своє місце на площі, перейменованої з Радянської в площу Михайла Калиніна.

Під час Другої світової війни фонтан було пошкоджено: він залишився без статуй.

В 60-ті роки площа отримала нову назву Жовтневої революції. На ній збудували каскадний фонтан.

У 80-ті роки реконструкції продовжувались. Закінчення реконструкції площі було приурочено до 1500-річчя Києва (1982-му році), а також і 60-річчя СРСР. Фонтан отримав офіційну назву “Дружби Народів”. А загальне число струменів, відповідно ювілею, склало 1500. У народі ж фонтан іменувався “Рулеткою”. До першотравневих свят 1983 року фонтана облаштували як і в довоєнний час — із статуями. Цього разу статуї зображували трьох дівчат у національних вбраннях, які символізували Україну, Росію та Білорусію.

У 1991-му з Хрещатика зник пам’ятник Жовтневої революції, а площа була перейменована в Майдан Незалежності. Після довгої реконструкції головна площа Києва в 2001 році оновилася фонтанами. На парній стороні Майдану була споруджена алея фонтанів із шести малих і одного великого фонтану . На непарній стороні – пам’ятний комплекс незалежності України, частиною якого став "Каскадний" фонтан. Також зліва від "Каскадного" був споруджений фонтан "Водяна куля" біля Київської консерваторії. Праворуч від "Каскадного фонтану" облаштували фонтан-монумент "Засновники Києва".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" показував фото Залізної церкви на Галицькій площі, знищеній більшовиками у 1931 році минулого століття.

Вас також може зацікавити:

Вулиця, яка тричі повертала свою назву: як виглядала Прорізна у Києві у 19 столітті

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото