RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Європейська площа змінювала пам’ятники, як рукавички: цікаві факти з історії Києва

Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити, як виглядала Європейська площа у Києві у 1950-х роках, а й дізнатися, які пам'ятники на ній розміщувалися протягом ХХ століття.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці ""Спрага": в Києві цікаво".

Так, у 1911 році на Європейській площі, яка тоді називалася Царською, до дня святкування 50-річчя скасування кріпосного права, встановили пам'ятник імператору Олександру II. Проте проіснував він недовго, адже уже за 8 років, у 1919 році, монумент знесли.

Читайте також: Улюблене місце відпочинку киян: як мінялися легендарні фонтани з Майдану Незалежності

За кілька місяців на його місце встановили фігуру червоноармійця із фанери, у "будьонівці", шинелі та з гвинтівкою в руках, висотою 8 метрів. Пам'ятник назвали: "Червоноармійцю – захиснику народних мас". Проте і цей монумент простояв недовго. Уже того ж року його, як й інші радянські пам'ятники знесли денікінці, які захопили Київ.

У 1944 році на Європейські площі встановили пам'ятник Сталіну. Тоді в журналі "Огонек" написали: "І перше, що роблять люди, звільнивши свої будинки, вулиці та міста від фашистських нелюдів, це зводять пам'ятник найбільшому полководцю в історії людства, наймудрішому вчителю, найріднішій і найулюбленішій людині на Землі – товаришу Сталіну. Ось чому одночасно у Києві, Одесі, Мінську, Харкові та багатьох інших містах піднялися величні пам'ятки вождю". Цей монумент знесли у 1956 році й з того часу на площі пам'ятників більше не було.

Раніше ми писали, як змінилася київська Бессарабка за 160 років.

  • Вас також може зацікавити:

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років