RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Шедевр, який знищили: як виглядав знаменитий дитячий магазин у Києві

Магазин іграшок "Казка" у Києві, відомий своїми настінними розписами, був однією з візитівок міста. Розписи представляють собою витончене мистецтво, що зображує різних казкових персонажів, сцени з народних казок та фантастичних історій. Проте з часом магазин було викуплено, а всі розписи – знищено.

Тому далі "Апостроф", посилаючись на матеріали Facebook-групи "Клуб Корінного Киянина", розкаже та покаже кадри знаменитих стінописів.

Читайте також: Жодних МАФів, палаток і хмарочосів: як виглядав Поділ у Києві у 1980-х роках, фото

Настінні розписи магазину іграшок "Казка" були створені 1979 року відомою майстринею петриківського розпису і народного декоративного живопису Марфою Тимченко. Вона разом з родиною – чоловіком Іваном Скицюком і дочкою Оленою Скицюк – зобразила на стінах сюжети близько 50 українських та інших казок, переплетених на 35 панно.

Магазин був розташований на вулиці Червоноармійській 54 (зараз Велика Васильківська) та займав перший поверх. Загальна площа розписів у магазині складала 270 м2. Розписи стін та колон були виконані в оригінальному стилі Марфи Тимченко, що засновувався на принципах петриківського розпису. При цьому всі три автори створювали та розробляли свої власні сюжети.

"Похід із батьками в "Казку" був святом для кожного маленького киянина. Тому що це справді була казка". Усі стіни цього магазину іграшок були прикрашені петриківським розписом.

Створення ескізів розписів тривало 3 місяці, а розпис стін магазину зайняв у Марфи з родиною та помічниками близько року. Вони також залучались підтримкою інших художниць, зокрема це були Наталія Гуч, Неля Потова, Ніна Кіріненко і Тамара Жукова.

Київська "Казка" була унікальною енциклопедією української візуальної етнокультури. Частина ескізів з "Казки" сьогодні зберігається у Музеї українського народного декоративного мистецтва. Це був шедевр декоративного малярства.

Сюжетні розписи на стінах магазину переходили одне в одне і перепліталися. Тому важко назвати точну кількість окремих панно, але прийнято вважати, що їх було близько 35. Особливої уваги заслуговувала велика піч та інші поверхні з класичним петриківським розписом.

Про мистецтво Марфи Тимченко відгукувались позитивно, демонструючи свої визнання. Зокрема заслужений діяч мистецтв України та кандидат мистецтвознавства В. А. Щербак писав:

"Квітково-сюжетні буйнобарвні композиції особливо вражали маленьких відвідувачів, які радісно впізнавали тут немало улюблених казкових героїв з неабиякою майстерністю і проникливістю зображених серед фантастичних квітів, дерев та зела. Завдяки розписам магазин "Казка" впродовж тривалого часу був, по суті, одним з найоригінальніших і найпривабливіших художніх об’єктів міста".

У 2002 році під час ремонту магазину новими власниками розписи були повністю закриті гіпсокартоном на наступні 15 років. У жовтні 2017 року компанія RedHead Family Corporation, до мережі якої нині належить магазин, анонсувала реставрацію розписів, до якої залучили і Олену Скицюк (доньку Марфи).

Раніше ми також показували архівні фото того, як виглядав столичний Хрещатик в кінці ХІХ століття.

  • Вас також може зацікавити:

На прем’єру пропагандистського фільму: в мережі згадали архівне фото з київського культурного життя

Період найбільшого розвитку: в мережі згадали київські трамваї у 1950-60-х роках, фото

Привабливе місце для аферистів: фото і історія "будинку-обманки" в Києві