RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Кінні, парові і електричні: в мережі показали архівні фото київських трамваїв

Завдяки архівним світлинам можна не лише зануритися в атмосферу Києва 1900-х років, але й побачити, яким був транспорт на початку 20 століття - зокрема, трамваї були кінними, паровими та електричними.

Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб корінного киянина".

Так, ідея будівництва у Києві міської залізниці на кінській тязі розглядалася ще у 1870–80-х роках, однак тоді її не вдалося втілити в життя. Зробити це змогли лише за 10 років у вже влітку 1891 року офіційно розпочався регулярний рух Великою Васильківською вулицею. Цей день вважається днем офіційного відкриття київського трамвая. Вагони рухалися по Великій Васильківській вулиці від станції "Либідь" до Маріїнсько-Благовіщенської вулиці. Кондуктори та кучери вдягали темно-коричневі каптани з синіми поясами та срібними галузками на кашкетах. У парку було близько 70 коней, які працювали у дві зміни.

Водночас наприкінці 19 століття, почали пробувати використовувати парову тягу для курсування трамваїв. Експлуатувалися чотири паротяги. Попри шум і задимленість паровий трамвай користувався не меншою популярністю, ніж кінний. При цьому, вони одночасно працювали на одному маршруті.

Перші трамвайні вагони з електродвигунами прибули до Києва у травні 1892 року. Вагони були збудовані братами Струве на фабриці у Москві за американськими кресленнями. У той самий день вони пройшли випробування на Олександрівській вулиці на Подолі, а 8 травня — на Олександрівському узвозі (на лінії з Подолу на Хрещатик). 9 червня електричний трамвай був протестований офіційною комісією, а 13 червня він розпочав роботу для пасажирів.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку ХХ століття.

  • Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві