RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Як виглядала Контрактова площа в Києві в 1920-ті роки: історичні фото

У мережі, поряд із фотографіями покинутого готелю "Прага" у Києві, де письменник-сатирик Ярослав Гашек писав про пригоди бравого солдата Швейка, з'явилися фото Контрактової площі у 1920-х роках.

Відповідні фото оприлюднено у Facebook.

Читайте також: У Києві діють унікальні фонтани Термена, яким більше 100 років: фото та історія пам'яток

Контрактова площа – одна із найстаріших у Києві, виникла ще за часів Київської Русі. У 1123 -1136 роках тут було зведено церкву Богородиці Пирогощі. Після руйнування Верхнього міста монголо-татарами центр Києва перемістився на Поділ, і Контрактова площа стала центральною. У XV столітті тут була зведена ратуша, а пізніше - старовинний колодязь-фонтан "Самсон". У XVI столітті площа називалася Ринковою. У XVI-XVIII століттях поблизу площі з'явився комплекс Братського монастиря. Назва "Контрактова" обумовлена тим, що купці Києва укладали контракти саме на цій площі, а наприкінці XVIII століття тут щороку відбувалися міжнародні контрактові ярмарки. Це викликано тим, що Контрактова площа була розташована біля київського порту, який був основним джерелом експортно-імпортних поставок. Після розвитку мережі залізниць значення порту та Контрактової площі значно поменшало, а центр ділового життя Києва перемістився на Хрещатик.

У 1869 році площа отримала назву Олександрівська на честь імператора. З 1919 змінила назву на Червону (або Красну). У грудні 1944 року міськвиконкомом було прийнято ухвалу про повернення площі її історичної назви – Контрактова. 1952 року знову повернули назву Червона. У 1990 році площі вдруге надали назву Контрактова.

На оприлюднених фото зображено моменти буденного життя киян у 1920 роках. Помітно, що на площі завжди було багато людей, і там проходила активна торгівля різними товарами широкого вжитку.

Раніше Апостроф повідомляв, що у мережі опублікували фото з угорського архіву, зроблені під час німецької окупації Києва у 1940-х роках.

Вас також може зацікавити:

Як виглядав Райдужний масив у Києві 50 років тому: архівні фото

Мав особливу атмосферу: фото Андріївського узвозу в Києві у 1970-80-ті роки

Улюблене місце відпочинку киян: як змінювалися легендарні фонтани з Майдану Незалежності, фото