RU  UA

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Суми у платіжках киян зростуть: на скільки подорожчала абонплата за воду та тепло

З 1 травня ціни на комунальні послуги у Києві зросли – причиною підвищення вартості обслуговування абонентів Київводоканалу та Київтеплоенерго у КМДА називають зростання прожиткового мінімуму і здорожчання виробничих матеріалів.

Про те, скільки тепер кияни муситимуть платити за гарячу воду та тепло повідомляє "Апостроф".

Так, з 1 травня 2024 року вартість гарячої води без врахування витрат на обслуговування та заміну лічильників збільшиться на 6,73 грн і становитиме 22,08 грн. Ціна постачання гарячої води, включаючи витрати на обслуговування та заміну лічильників, підвищиться на 1,76 грн і складе 36,95 грн з ПДВ.

Тим часом вартість постачання теплової енергії збільшиться на 78 копійок і складе 22,38 грн з ПДВ. Це стосується витрат без урахування обслуговування та заміни теплових лічильників. У разі включення цих послуг, вартість з 1 травня зросте до 37,25 грн з ПДВ, що на 6,18 грн дорожче. Платіжки із новими сумами споживачі отримають уже в червні.

Читайте також: У Раді виправдовуються, чому треба підвищити тариф на світло під час війни

За заявою КМДА, основними факторами, що спричинили підвищення вартості обслуговування, є збільшення прожиткового мінімуму та зростання цін на виробничі матеріали. Так наголосили, що останнє підвищення абонплати для споживачів було кілька років тому. Варто відзначити, що нові тарифи на обслуговування затверджуються після видачі відповідного наказу на підприємстві і не підлягають регулюванню Нацкомісією з питань регулювання цін на енергетику і комунальні послуги.

Нагадаємо, з 2021 року, абонплату стали відображати окремим рядком у рахунках за спожиті житлово-комунальні послуги, що викликало негативну реакцію серед споживачів. Раніше ці послуги включалися в єдиний тариф на воду або тепло. Крім введення нових рядків для абонентського обслуговування (окремо за теплову енергію та гарячу воду), у 2021 році також було введено роздільні складові для оплати теплової енергії, такі як функціонування систем опалення і гарячого водопостачання (в рахунках позначені як ФСО та ФСГ).

Раніше ми писали, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні до кінця травня не збираються підвищувати тариф на світло.

  • Вас може зацікавити:

Тарифи штучно занижені: на скільки може подорожчати для українців електроенергія

Світло подорожчає, але не у травні: чи будемо платити 5 гривень за кіловат

Масовані удари по енергооб'єктах в Україні: якої мети хоче досягти Росія