RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Україна може уникнути енергетичного блекауту: названо спосіб

Найбільш надійним способом вирішення проблеми стійкості вітчизняної енергетичної системи в умовах постійної загрози ворожих ракетних обстрілів є створення так званої розподіленої генерації, тобто великої кількості невеликих енергетичних установок, розміщених по всій країні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Читайте також: Удар по ДніпроГЕС, чим загрожує зупинка електростанції Україні

Він зазначив, що коли замість 20-25 великих електростанцій з’являється 100-200 невеликих, розосереджених по країні, тоді ворогу складніше "вибити" ракетою чи дроном з енергосистеми одразу значну потужність.

"Втрата кожної окремої установки матиме набагато менший вплив на систему, ніж зупинка великої електростанції, - пояснив радник.

За його словами, якщо вдасться створити систему розподіленої генерації, ефективність російських ударів значно знизиться, оскільки для них буде потрібно набагато більше ракет.

"Це збільшить для росіян і ціну їхньої терористичної кампанії проти нашої енергетики, тому що вартість ракет може бути в декілька разів більшою ніж вартість обладнання невеликих маневрових електроустановок", - зауважив він.

До всього - Україна вже має позитивний досвід створення розподіленої генерації. Зокрема це стосується Житомирській області, яка в минулому році найдовше потерпала від відключень електроенергії, що стимулювало місцеву владу протягом теплого сезону реалізувати низку локальних проєктів зі спорудження невеликих електрогенеруючих установок і котелень, які дають можливість опалювати будинки на невеликій площі.

"Тож місцевій владі в інших регіонах варто вивчити цей досвід і вже цього літа серйозно зайнятися створенням розподіленої генерації у себе", - сказав радник голови уряду, додавши, що в першу чергу це стосується Харкова, де внаслідок березневих обстрілів зруйновано майже всі великі енергооб’єкти як генерації, так і передачі електроенергії.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

  • Вас також може зацікавити:

Відновлення триватиме місяцями, українці влітку можуть залишитися без світла

Готується новий наступ? Нові деталі щодо атак Росії на ТЕС України

Українців закликали економити світло: озвучено пікові години