RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Одна з найстаріших у Києві: цікаві факти про вулицю Сковороди, архівні фото

Вулиця Григорія Сковороди простягається від Контрактової площі до вулиці Набережно-Хрещатицької. Окрасою вулиці є собор Миколи Набережного, збудований у 1772-1775 роках за планами архітектора Григоровича-Барського в стилі українського бароко. Сама ця вулиця відома з давніх часів.

У мережі поділилися рідкісними фото цієї вулиці та розповіли її історію.

Читайте також: З купою комуналок та туалетом на вулиці: як виглядав Андріївський узвіз у Києві до реконструкції

З часу побудови церкви вулиця здавна називалася Набережно-Микільською. Після пожежі на Подолі 1811 року в найнаселенішому районі Києва залишилося дуже мало історичних будівель. Весь район був перепланований у модному тоді класичному стилі, тому вулиці мали перетинатися під прямим кутом. Звідси й неправильне розташування церкви Миколи Набережного, на розі вулиць Сковороди та Почайнинської – раніше кута тут не було. Це яскраво видно на планах Подолу до та після перепланування архітектором Гесте.

Через дорогу сьогодні розташовуються навчальні корпуси та бібліотека Києво-Могилянської академії. Раніше в будинку на розі Контрактової площі розташовувалися келії Братського монастиря. У 1930-х роках монастир ліквідували, а Богоявленську церкву підірвали в 1934 році. Келії були неушкоджені та передані новоствореному військовому училищу. Нині старе приміщення училища використовується відродженою у 1992 році Києво-Могилянською академією.

Чимало будинків на вулиці ще зберегли свій вигляд з ХІХ століття, проте на стику вулиць Сковороди та Межигірської є цікава будівля іншої епохи. Цей незвичайний будинок з напівкруглим фасадом був побудований в стилі конструктивізму в 1933 році та спочатку був будинком культури харчовиків "Славутич". Нині тут розташований Київський оперний театр (театр опери та балету для дітей та підлітків).

Раніше ми вже писали про дивні сходи на Пріорці в Києві.

  • Вас також може зацікавити:

Київська екзотика: архівні фото верблюдів в центрі міста понад 100 років тому

Без Леніна і заторів: фото бульвару Шевченка в Києві в 1930-1950-х роках

Київ, якого вже нема: як виглядала в центрі міста давня вулиця Гончарна